Hurda kağıt ihtiyacı 4 milyon ton

Hurda kâğıdın çöp değil, ülkemiz için değerli bir ekonomik kaynaktır.
Hurda kâğıdın çöp değil, ülkemiz için değerli bir ekonomik kaynaktır.

Milyonlarca liralık hurda kağıdın çöpe atıldığı ülkemizde kağıt sektörünün yıllık ihtiyacı 4 milyon tonu buluyor. Yeni yatırımlarla büyüyen ve 1 milyon kişiye istihdam sağlayan kağıt sanayi, hurda kağıt açığını ithal ederek sağlıyor. Türkiye bu yıl 700 bin ton hurda kağıt ithal etti.

Yurt içinde toplanan hurda kâğıt miktarı 3,3 milyon ton.
Yurt içinde toplanan hurda kâğıt miktarı 3,3 milyon ton.

Son yıllardaki küresel ekonomik etkiler birçok sektörü küçültürken Türkiye’de kâğıt geri dönüşüm sanayii kendi alanında liderliğe koşuyor. Ancak aktif büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan Türk Kağıt Sektörü’nün hurda kağıt tedariğinde sorunları var. Sektördeki gelişmeleri duyurmak için toplantı düzenleyen Atık Kâğıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, “Toplamda 4 milyon ton hurda kağıt işliyoruz. Büyüyen her sektör, ham madde ihtiyacı duyar. Biz ham madde ihtiyacımızın yüzde 80’ini iç piyasada toplanan hurda kâğıttan karşılıyoruz. Geri kalan yüzde 20’sini ithal ediyoruz. Yurt içinde toplanan hurda kâğıt miktarı 3,3 milyon ton. Açığımız 700 bin ton, bunu da ithal ederek karşılıyoruz” dedi.

Hurda kâğıdın çöp değil, ülkemiz için değerli bir ekonomik kaynak olduğunun altını çizen Mustafa Saral, “Birçok kişinin çöp zannederek attığı kâğıt, plastik, metal atıklar aslında bizim sanayimizin ihtiyaç duyduğu ham maddeler. Bu ham maddeler sisteme geri kazandırılabilirse, Türkiye 6,5 milyar TL’lik ithalat yapmaktan kurtulacak” diye konuştu.

Hurda kağıt ile çöpü karıştırmayın mesajı

AGED basın toplantısı.
AGED basın toplantısı.

Hurda kâğıdı dönüştürerek katma değer oluşturan kâğıt sanayiinin ham madde ihtiyaç bugün 4 milyon tona ulaşmış durumda. Hal böyleyken hurda kağıt ithalatına kota konulması ve ayrıca ton başı vergi getirilmesinin sektörü gerileteceğini ifade eden AGED Başkanı Saral, “Diğer sektörleri bilmem ama biz kâğıt sanayicileri olarak çöp ithal etmiyoruz, ham madde ithal ediyoruz. Bizim bu dönemde daha çok üretmeye, daha çok istihdama ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya ihtiyacımız var. Biz idareden maddi bir destek beklemiyoruz, beklentimiz üretim süreçlerini etkileyecek kararlarda bize de kulak vermesi” diyerek, hurda kağıt sektörünün farkını ortaya koydu. Yeni yatırımlarla büyümesini sürdüren Türkiye Kağıt Sektörü, 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor.

Sokak toplayıcıları için iş teminatı

Türkiye Kağıt Sektörü, 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor.
Türkiye Kağıt Sektörü, 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor.

Konuşmasında sokak toplayıcılarına da değinen Mustafa Saral, “Onlar bizim iş ortağımız, kağıt sektörünün varlığı onların iş teminatıdır. Geri dönüşüme omuz veren herkes bizim için değerlidir. Biz sokak toplayıcılarının emekçi insanlar olduğunu biliyoruz ve onların daha iyi şartlarda yaşaması için daha iyi para kazanmalarını arzuluyoruz. Sokak toplayıcılarının topladıkları hurdaları, pazarda serbestçe ve doğrudan satabilmelerine imkan sağlayan yasal altyapının bir an önce hazırlanması gerekmektedir” dedi.