Hacktivistler de sahada
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, uzun yıllardır ablukada yaşayan bölge halkını daha da çaresiz bırakırken, yardım etmek isteyenler mücadeleyi dijital ortama taşıdı. Filistinli aktivistler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından insan, İsrail’in askeri kurumlarına karşı siber saldırılarını yoğunlaştırdı. Batılı ülkelerin açıkça destek verdiği yoğun ve vicdanları sızlatan bombaları durdurmak mümkün olmasa da küresel kamuoyunun dikkatini buraya çekebilmek için mücadele başlatıldı.
Şirket ve kamu kurumlarının internet alt yapısı hedefte
Kendilerini siber aktivist (hacktivist) olarak tanımlayan siyasi motivasyonlu bilgisayar korsanları Filistin’e destek veriyor. Henüz kalıcı hasar örnekleri az sayıda olsa da siber aktivistler savaşı çevrimiçi hale getirmek için dijital araçları kullanıyor. Bir grup sosyal medya kullanıcısı sosyal medya kanallarından İsrail'in acil durum uyarı uygulamasını bozdukları açıklamasını yaparken, Filistinli hackerlar, Telegram'da İsrail'in kritik altyapısını hedef aldıklarını söyledi. Batı medyasında yer alan haberlere göre, İsrail'de 100’den fazla internet sitesi, DDoS saldırısı yoluyla belli süre de olsa kesintiye uğratıldı. Benzer bir durum Rusya-Ukrayna Savaşı’nda da görülmüş ve yüzlerce Ukraynalı aktivist savaşı siber ortama taşımıştı.
İsrail yıllardır saldırıyor
Peki bu durumda neler oluyor? Siber ortama taşınan çatışmalar neden önemli? Bunun ilk ve en önemli nedeni eylemlerle günlük hayatı olumsuz etkilemek. İnternet ve sosyal medya ekonomilerin temeli haline geldiği için artık burada yaşanan bir aksamanın maliyetleri ağır olabiliyor. Bunun yanında, siber güvenlik uzmanları ülkelerin resmi kurumlarının internet sitelerinin zarar görmesi ve çökertilmesinin güvenlik zafiyeti oluşturacağına dikkat çekiyor. Aslında siber saldırılar iki taraf arasında uzun yıllardır süren bir gerçek. İsrail uyguladığı ablukayı genişleterek hemen her dönemde Filistinli kurumlara yönelik siber saldırılar gerçekleştirdi. Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Filistin'de geçen mayıs ayında pek çok ticari kurum ve kuruluşa, bir saat içinde "zirveye ulaşan" siber saldırılar düzenlendiği ifade edildi. Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr, bunların Filistin'in son yıllarda uğradığı "en büyük" siber saldırı olduğunu açıkladı.
Küresel kamuoyunun dikkatini çekmek için
Siber saldırılar, küresel kamuoyunun dikkatini çekmek için de sıklıkla kullanılıyor. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerine ait medya kuruluşlarının, İsrail yanlısı politikalarına ve sansürlerine karşı dünyaya bölgeden gerçek görüntüleri iletmek hayati önemde. İsrail’in Gazze’deki zulmünü küresel topluma tüm çıplaklığıyla yansıtmak için farklı ülkelerden aktivistler seslerini duyurmak için dijital mecraları kullanıyor.