Google’ın kurucu babaları yönetimi bıraktı

Google’ın iki kurucusu Larry Page ve Sergey Brın.
Google’ın iki kurucusu Larry Page ve Sergey Brın.

Google’ın iki kurucusu Larry Page ve Sergey Brın, geçtiğimiz aralık ayında çatı şirket Alphabet’teki görevlerinden ayrılacaklarını duyurdu. Yönetim kurulunda görev almaya devam edecek olan Page ve Brın yerlerini, Google Ceo’su Sundar Pıchaı’ye bıraktı. Şirketin günlük operasyonlarından ayrılan ikili, bazı iddiaların aksine bu kararlarının yönetim yapısını basitleştirmek amacıyla alındığını açıkladı.

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, 21 yıldır sürdürdükleri görevi bırakma kararını açıklamaları ardından, yeni dönemin nasıl şekilleneceği konusunda soru işaretleri ortaya çıksa da, ikilinin yönetim kurulunda görevlerini devam ettirecek olmaları, çok büyük değişimlerin olmayacağını gösteriyor. İki girişimci yaptıkları ortak açıklamada “İkimiz de, şirketi bizden daha iyi yönetecek biri gördüğümüzde yöneticiliği bırakmak istemeyen insanlardan değiliz. Alphabet ve Google’ın iki CEO ve başkana ihtiyacı yok. Şirket yönetimini Pichai’den daha iyi bir şekilde yapacak kimsenin olmadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Google’ı bir garajda kuran Page ve Brin, gerçekte 2015’te çatı şirketi Alphabet’in yapılandırılması sırasında Google’ın yönetimini Pichai’ye zaten bırakmıştı. Yeni yapılanma ile birlikte Google, Waymo, Calico, Sidewalk Labs, DeepMind, Wing ve Loon dâhil olmak üzere birçok yan kuruluşun ana şirketi olarak Alphabet’in de başına geçen Pichai ise, yüzde 87,9 pazar payına sahip Google’dan ziyade, şirketin diğer girişimleri ile uğraşmak durumunda kalacak.

Yeni Ceo'yu bekleyen zorluklar

Page ve Brin’in işi bırakmaları konusunda bazı yorumlar yapılsa da kamuoyunda ikinin artan çalışan sayısı nedeniyle ortaya çıkan sorunlardan uzaklaşmak amacıyla bu kararı verdiği belirtiliyor. Buna göre geçtiğimiz yıl dünyanın dört bir yanında Google ofislerinde binlerce çalışan taciz iddiaları nedeniyle protesto gösterileri düzenlemişti. Sosyal medya üzerinden “#GoogleWalkout” etiketi ile başlatılan iş bırakma eylemine Google’ın dünya genelindeki tüm ofislerinden katılım olmuştu.

Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Google’da kurucuların istifaları konusunda ortaya atılan iddialardan bir diğeri ise şirketin artan cezalar ve yeni soruşturmalar ile uğraşmak istememeleri. Bu nedenle özellikle kişisel verilerin güvenliği ile ilgili konularda, yeni CEO Pichai’nin bir hayli uğraşması gerekiyor. Google geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafından internet reklamlarında piyasa hakiminiyetini kötüye kullanma gerekçesi ile 1 milyar 490 milyon euro para cezasına çarptırılmıştı.

Youtube gelirleri ilk kez açıklandı

Yönetim katında değişim yaşanırken, çatı şirket Alphabet de 2019 mali raporunu açıkladı. 34,4 milyar dolar kâr elde eden şirket, YouTube’un reklam gelirlerini ise 15,5 milyar dolar olarak belirtti. Yeni Alphabet CEO’su Pichai’nin şeffaflık politikası gereği açıkladığı rakamlara göre Alphabet gelirlerini bir önceki döneme göre yüzde 17 artışla 46 milyar dolara çıkarttı.

Alphabet geçen dönem itibariyle yükselişini sürdürse de bunun yatırımcıları tatmin etmediği belirtiliyor. Bununla beraber 2019 itibariyle piyasa değeri 1 trilyon doları aşan şirketler arasına katılan Alphabet böylece Microsoft ve Apple’ın ardından üçüncü sırada yer aldı.