Geleneksel kumaşlara modern yorumlar
Bursa'nin yıldırım ilçesinde bir araya gelerek kooperatif kuran kadınlar, geleneksel kumaşlarla birbirinden farklı kıyafetler üretiyor. 7 kadının bir araya gelerek oluşturduğu kooperatif, kışın üşütmeyen yazın da terletmeyen pazen kumaşlarla üretilen kıyafetleri gün yüzüne çıkarıyor. Gelenekseli modern bir yorumla sunan kadınların hedefinde ise yurt dışına açılmak var.
Bursa’da Yıldırım Halk Eğitim Merkezi’ndeki dikiş kurslarına katılan 7 kadın, dikiş öğretmeni Işın Cosun öncülüğünde bir araya gelerek kooperatif kurdu. Kooperatif üyesi 7 kadın, pazen ve divitin pazen gibi geleneksel tekstil malzemelerini ekonomiye kazandırmaya başladı.
Ticaret Bakanlığı’nın da makine hibe ettiği kadınlar, atölyelerinde tasarlayıp diktikleri birbirinden farklı el emeği giysiler ile mutfak malzemeleri ve çanta gibi ürünleri üretiyor. Bazı ürünlerde kullanılmış kotları pazen kumaşla birleştirip geri dönüşüme kazandıran kadınlar, özgün ürünlerini yurt dışına da pazarlamayı hedefliyor.
Dönüşen ürünlere gençlerden büyük ilgi
30 yıllık terzi olan Kaplıkaya Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Işın Cosun, yıllarca sandıkta bekleyen kumaşları ekonomiye kazandırdıklarını söylüyor. Unutulmaya yüz tutmuş doğal pamuktan üretilen elbise, yelek, mutfak tekstili ürünlerini ve çantaları her kesim için tasarladıklarını söyleyen Cosun, ürünlere talebin çok olduğunu da ekliyor.
Ürünleri gören kişilerin büyükannelerini anımsadıklarını, onlarda gördükleri eşyalara benzettiklerini söyleyen Cosun, “Çok renkli oldukları için çok ilgi görüyor. Aslında yaşlılara daha çok hitap ediyor gibi görünse de pazeni kotla birleştirip gençlere de hitap ediyoruz. Bir tür geri dönüşüm projesi de ortaya çıkıyor. Mesela eskiyen bir kot pantolonu atmıyoruz. Pazen ve divitin ile birleştirerek yelek ve çanta gibi birçok ürüne dönüştürüyoruz” diyor.
Geçmişin izlerini taşıyor
Kışın sıcak, yazın da serin tutan kumaşlar geçmişin izini taşımaya devam ediyor. Hazırladıkları ürünleri internetten, sosyal medya hesaplarından ve Bursa'daki bazı etkinliklerde stant açarak satışa sunan kadınlar, bölgedeki kadınlara da dikiş dersi veriyor.
Bu işe başlayalı kısa süre olmasına rağmen çok mesafe katettiklerini vurgulayan Cosun, “Kumaşla bir şeyler yapıyoruz ama bunu pazarlamak da önemli. Biz 1 yıl içinde çok sayıda kişiye ulaştık. Hedefimiz inşallah yurt dışına açılmak. Çünkü biliyoruz ki bunlar oralarda çok rağbet görüyor. Turistik bir yerde satış yapmak ve yurt dışına açılıp daha çok kişiye sesimizi duyurmak, daha çok kadına ulaşmak, daha çok kadına el uzatmak istiyoruz” sözlerini ekledi.