Geleceğin tarımı ‘Dikey Tarım’

Arşiv.
Arşiv.

Artan küresel nüfusla birlikte gıda üretiminin 2035 yılına kadar yüzde 69 artması gerektiği öngörülüyor. Bu arada mevcut gıda üreticileri iklimdeki değişiklikler ve küresel tedarik zincirlerindeki sorunlar nedeniyle çok sayıda sorunla karşı karşıya kalıyor. Sektördeki diğer birçok sorunu çözmek için önerilen çözümlerden biri kapalı alanda dikey tarımın artması. Dikey tarımın giderek önem kazanması bekleniyor.

Dikey tarım, bitkilerin birden fazla büyüme katmanını üst üste istifleyerek veya dikey olarak eğimli büyüme yüzeyleri kullanarak yukarıya doğru büyütüldüğü bir topraksız tarım türü. Dikey tarımın amacı, alanın üç boyutunu da kullanarak kullanılan arazi birimi başına tarım üretimini maksimuma çıkarmak. Buna ek olarak, dikey tarım şirketleri, kapalı alanda çiftçilik yaparak, geleneksel tarla çiftliklerinde yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında daha güvenli ve daha kaliteli üretime olanak tanıyan akıllı teknolojiler kullanarak bitkilerin büyümesini her yönüyle kontrol edebiliyor.

Dikey Tarımın Faydaları

Üretim, işleme ve dağıtım sırasında gıda israfını azaltır

Genel gıda üretim sürecinin ürettiği gıda atık miktarını azaltma potansiyeline sahip olan dikey tarım, genellikle son derece kontrollü kapalı ortamlarda yapıldığından, dikey tarım sistemlerini işleten şirketler, üretim sırasında oluşan gıda atıklarının miktarını azaltabiliyor. Kapalı alanda yapılan dikey tarım, yetiştirme ortamındaki değişikliklerden etkilenmiyor. Bu nedenle, geleneksel çiftlikler için önemli riskler oluşturan hava koşullarındaki değişiklikler veya haşere sorunları, dikey tarım şirketlerinin dikkate alması gereken bir konu değil. Öte yandan, dikey tarım, tarla çiftçiliğine kıyasla genellikle son kullanıcıya çok daha yakın bir yerde yapıldığından, işleme ve dağıtım sırasında kaybedilen ürün miktarı da çok daha az.

Geleneksel tarıma kıyasla daha az su kullanılır

Dikey tarım, geleneksel tarıma kıyasla önemli ölçüde daha az su kullanırken, süreçte bir miktar su kayboluyor. Ancak, bitkilerin yapraklarındaki nemin bir kısmını doğal olarak ortam havasına salmaları nedeniyle, kaybedilen suyun büyük bir kısmı buharlaşmadan kaynaklanıyor. Bu en küçük su kaybıyla bile mücadele etmek için bazı şirketler, ortamdaki nemden buharlaşan suyu yakalamalarına olanak tanıyan atmosferik su toplama sistemi geliştiriyor; böylece kontrollü ortamdaki her bir su damlasının sisteme geri sirküle edilmesini sağlıyor.

Her türlü kapalı ortamda yapılabilir

Dikey tarım, hemen hemen her türlü iç mekan ortamında uygulanabiliyor. Bunu basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, dikey iç mekan çiftliklerinin gerçekten ihtiyaç duyduğu tek şey, ışıkların ve genel sıcaklığın kontrol edilebildiği ve sistemlerin bir su kaynağına bağlanabildiği kapalı bir iç mekan. Kapalı alanda çiftçilik mutlaka özel bir alan gerektirmese de, kişi tarım ortamı üzerinde ne kadar fazla kontrole sahip olursa, mahsulün kalitesini kontrol etmek de o kadar kolay oluyor.

Sıfır gübre

Dikey tarımda gübre kullanılmıyor. Dikey tarım, gübre kullanmak yerine, besin açısından zengin bir su çözeltisini doğrudan bitkinin kök bölgelerine vererek bitkileri büyütüyor. Bu, dikey tarım şirketlerinin her bitkinin büyümesi sırasında ihtiyaç duyduğu besin miktarını ve kombinasyonunu optimize etmesine olanak tanıyor.