Enerji verimliliğinden yüzde 30’luk kazanç
Türk sanayisinin enerji verimliliği araştırması, enerji verimliliği ile enerji maliyetlerinde yüzde 30 düzeyinde kazanç sağlanabileceğini ortaya koydu. Sektörden sektöre değişmekle birlikte 1 ton petrole eş tasarruf sağlayabilmek için 1.671 liralık yatırım yeterli.
Verimli ve emisyondan arındırılmış üretimin bir tercihten öte zorunluk olduğu günümüzde enerji verimliliği uygulamaları önemini koruyor. Sanayi tesislerinde enerji verimliliği alanındaki mevcut durumu ortaya koymak üzere hazırlanan ‘Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu’ başlıklı çalışma; Türk sanayisinin yüksek enerji verimliliği potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.
Escon Enerji tarafından 14 sektörde faaliyet gösteren 320 işletme incelenerek hazırlanan raporla ortalama tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğu belirlendi. Araştırma sonucuna göre 1 ton eşdeğer petrol tasarruf sağlayabilmek için ticari binalarda yapılması gereken yatırım maliyeti 14 bin 418 TL olurken, çimentoda bu rakam 14 bin 196 TL, camda ise 12 bin 706 TL oldu. Seramik ise 1 ton eşdeğer petrol için 1.671 TL ile en az yatırım maliyeti gerektiren sektör olarak dikkat çekti.
Yeşil ekonomi enerji kullanımını azaltıyor
Emisyon kaynaklı çevre kirliliğinin ve enerjiyi verimsiz kullanmanın doğal yaşama geri döndürülemez zararlar verdiğini söyleyen Escon Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, “Eğer enerji ve kaynak verimliliği odaklı bir yaklaşımı yani ‘yeşil’ ekonomik büyüme ve kalkınma modelini benimser, enerji kullanımımızı azaltır, geriye kalan kısmı da temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik edebilirsek hem iklim krizine sebep olan sera gazı emisyonlarını azaltır hem de daha büyük ve yıpratıcı etkilerden kaçınabiliriz. Bu süreçte işletmelere özellikle sanayicilere önemli görevler düşüyor” dedi.
Petrole eş devasa harcamaların azaltılması şart
Ambalaj ve plastik, ana metal, beyaz eşya, cam, çimento, gıda ve içecek, ilaç, kağıt, kimya ve petrokimya, orman ürünleri, otomotiv, seramik, ticari binalar ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler incelenerek hazırlanan raporun ortaya koyduğu bir kaç veri şöyle:
-Enerji verimliliği açısından incelenen işletmelerin toplam enerji tüketimleri, yıllık 6,6 milyon ton değer petrolle eşit.
-Enerji verimliliği yatırım projelerinin ortalama geri dönüş süresi 2 yıl 8 ay.
-Sadece 320 işletmede bile elde edilecek emisyon azaltımı toplam 1,1 milyon ton karbondioksita eşit.
-En yüksek tasarruf potansiyeli yüzde 67,3 ile ticari binalarda tespit edilirken, onu yüzde 49,9 ile orman ürünleri, yüzde 45,07 ile kağıt ve yüzde 44,7 ile gıda sektörü izliyor.