Dijital dönüşüm e-ticareti artırdı
Kovid-19 salgını internet alışverişi döneminde dönüşümü de beraberinde getirdi. Kişisel ihtiyaçların daha da arttığı bu dönemde, internet alışverişlerinde rekor rakamlara ulaşıldı. 2021 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk artışla 381,5 milyar TL olurken, bu rakam neredeyse 2022 yılının ilk 6 ayında yakalandı. 2022 yılı ilk 6 ayı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lık artışla 348 milyar TL oldu. Aynı dönemde sipariş adetleri yüzde 38 artış ile 1 milyar 654 milyon adetten 2 milyar 294 milyon adede yükseldi. E-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. 18-70 yaş arası kişi başı e-ticaret harcaması ise 4 bin 964 TL olarak belirlendi. Kişi başı e-ticaret harcaması ile Türkiye, 94 ülke arasında ise 23’üncü oldu. Yeniliklerin ve rekor rakamların yaşandığı 2022 yılında whatsapp entegrasyonu, Metaverse satışları ve stoksuz satışlar gibi e-ticaret sektörüne eklenen trendler de yaşandı.
E-ticaret hacminin sektörlere göre dağılımı
2022’nin ilk altı ayında sektör bazında e-ticaret hacmi değerlendirildiğinde beyaz eşya ve küçük ev aletleri yaklaşık 43,7 milyar TL, havayolları 30,4 milyar TL, giyim, ayakkabı ve aksesuar 24,6 milyar TL, elektronik sektörü ise 20,3 milyar TL olarak yer aldı. Bu sektörleri gıda ve süpermarket, seyahat taşımacılık ve depolama, yemek ve konaklama sektörleri izledi.
2022 yılının ilk 6 ayında e-ticaret hacminin sektörlerdeki değişimi ise yüzde 408 artış ve 30,4 milyar TL ile havayolları, yüzde 344 artış ve 5,6 milyar TL ile konaklama harcamaları ilk iki sıradaki yerini aldı. Bu sektörleri, yüzde 236 artışla ve 12,6 milyar TL ile seyahat, taşımacılık ve depolama sektörü ve yüzde 176 artış ve 20,3 milyar TL ile elektronik harcamaları takip etti. E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının en fazla olduğu il yüzde 39 ile İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 8 ile Ankara, yüzde 7 ile İzmir, yüzde 4 ile Bursa, takip etti.
E-ihracat'ın önemi artıyor
Günümüzde e-ticaret yapan birçok firma, ürünleri ile e-ihracat da yapmak istiyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan TOBB E-Ticaret Meclis Üyesi ve Ideasoft CEO’su Seyhun Özkara, “Artan desteklerle e-ihracat alanında gelişim ve büyüme olacağını söyleyebilirim. Yine bu işletmelere sunduğumuz çözümler ve Idea- Soft ürünleri ile işletmeler tek bir platformdan tüm dünyaya ürün satışı yapabilecek” dedi
“Sıfır komisyon ile üretici ve tüketiciden komisyon almıyoruz”
2022 yılının ikinci yarısında 4 bin tedarikçi ve 5 milyona yakın ürün ile e-ticaret pazarına hızlı bir giriş yapan Vartabi.com’un Genel Müdürü Gonca Soyluoğlu, e-ticaret sektörünün hem fiyatların takip edilebilirliği hem de karşılaştırma imkanı açısından özellikle enflasyonun kontrol edilebilmesi için önemli bir kanal olduğunu söyledi. Perakende sektöründeki kiraların, enerji ve çalışan maliyetlerinin artmasının, e-ticaretin tercih edilme oranlarını artırdığını ve online kanallarda daha ekonomik fiyatlara ulaşılmasına sebebiyet verdiğini söyleyen Soyluoğlu, “Online kanallarda maliyeti arttıran en önemli kalem pazar yerlerinin aldığı komisyonlar. Biz bu konuda hem tedarikçilerimizi hem alışveriş yapan müşterilerimizi düşünerek ‘Sıfır Komisyon’ modelimiz ile Vartabi.com üzerinden satış yapan firmaların satışlarından komisyon almıyoruz. Böylece firmalar zarar etmeden en uygun fiyat ile ürünlerini Vartabi.com üzerinden müşterileri ile buluşturabiliyorlar” dedi.