Dicle Elektrik'ten Güneydoğu Anadolu'ya 8 milyar TL yatırım

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan altı ilde elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik, 2024 yılında 8,1 milyar TL’lik yatırım kapasitesine ulaştı ve 2025 yılı için de 8 milyar TL bütçeli yeni projelere hazırlanıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan altı ilde elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik, 2024 yılında 8,1 milyar TL’lik yatırım kapasitesine ulaştı ve 2025 yılı için de 8 milyar TL bütçeli yeni projelere hazırlanıyor.

Eksim Holding çatısı altında faaliyet gösteren Dicle Elektrik; Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt illerinde kesintisiz, kayıpsız ve kaliteli enerji sunma hedefiyle yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Özelleşme döneminden bu yana yaklaşık 45 milyar TL’lik yatırımlarıyla bölgenin enerji altyapısını önemli ölçüde modernize eden dağıtım şirketi, enerji nakil hattının toplam uzunluğunu 81 bin kilometreye, dağıtım trafolarının sayısını ise 70 bine çıkardı.

2025’te hedef, 418 proje

2024 yılında toplam 8,1 milyar TL’lik yatırım kapasitesine ulaştıklarını ve 2025 yılı için de 8 milyar TL bütçeli yeni projeleri devreye almaya hazırlandıklarını kaydeden Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik kapasitesine, sürdürülebilir kalkınmasına ve insanların yarınlarına yatırım yaptıklarından bahsetti.

“Kaçak elektrik, enerji arz güvenliğini ve can güvenliğini tehdit ediyor”

Konuşmasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kaçak sorununa da etraflıca değinen Arvas, “Enerji dağıtım sektörünün en büyük zorluklarından biri olan kaçak elektrik tüketimi, hizmet bölgemizde maalesef yoğun şekilde yaşanıyor. Bu süreçte hatlara orantısız aşırı yüklenme ve buna bağlı olarak yaşanan uzun süreli kesintiler de meydana geliyor. Kaçak elektrik kullanımı amacıyla şebekeye yetkisiz kişiler tarafından yapılan korsan müdahaleler can kaybıyla sonuçlanabiliyor” dedi.

Her yıl ortalama 8 bin 500 kaçak trafo tespiti oluyor. Kaçak trafoların ekonomiye yıllık minimum zararı 298 milyon TL iken ortalama yıllık 1 ila 5 milyon TL arasında elektrik tüketiminde bulunan kullanıcılar mevcut. Kayıp kaçakla mücadelelerinin sonucunda yüzde 76 olan oranı 2024 yılı itibarıyla yüzde 42 seviyelerine indirdiklerinden de bahseden Arvas, “Kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız olarak nitelendirdiğimiz 3K alanlarında bu oran yüzde 12 seviyelerine kadar düşmüş durumda” dedi. Kaçak oranlarındaki düşüşle elde edilen başarının aynı zamanda ülke ekonomisinin de kazancı olduğunu belirten Arvas, 2013 yılından günümüze kadar 193 milyar TL değerinde kaçak enerji tüketiminin önlendiğini ve milli ekonomiye önemli bir katkı sağlandığını da vurguladı.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım