Damla sulama ile 'yüzde 70' su tasarrufu
Modern sulama yöntemleri, ilerleyen sulama teknolojileri ile birlikte gelişmeye devam ediyor. Bu yöntemlerden biri olan damla sulama henüz yüzde 4’lük bir paya sahip olsa da verim ve enerji tasarrufu avantajları ile kullanımı yaygınlaşıyor. Damla sulama, dünya çapında milyonlarca çiftçinin hayatını değiştirerek, su, gübre ve enerji tasarrufu sağlarken herhangi bir topraktan daha yüksek verim üretilmesini sağlıyor.
Türkiye’de toprakların yaklaşık üçte biri tarım arazisi olarak kullanılıyor. 25,7 milyon sulanabilir arazinin ise sadece 8,5 milyon hektarı sulanıyor. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 2016 verilerine göre Türkiye’de tüketilen suyun yüzde 73’ü tarımsal sulama amaçlı kullanılıyor. İklim krizi ve su sorununun dünyayı tehdit ettiği bir dönemde, Türkiye’de tarım alanlarının yüzde 67’si salma sulama yöntemiyle sulanıyor. Bir damla suyun bile büyük önem arz ettiği bu dönemde artık her türlü ürüne damla sulamanın gelmesi gerekiyor. Damla sulama, günümüz tarımında su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için büyük bir önem taşıyor.
Toprak altı ve toprak üstü olmak üzere iki şekilde yapılan sulama yöntemi ürünün ihtiyacı olan su miktarının azar azar doğru zamanda verilmesi esasına dayanıyor. Hem meyve grubunda hem de tarla bitkilerinde tercih edilebilen damla sulama, geleneksel sulama yöntemlerine göre ortalama yüzde 70’e varan oranda su tasarrufu ve tarım ürününe göre ise yüzde 20-90’a kadar verim artışı sağlıyor.
Dünya genelinde sulanan tarım arazilerinin yüzde 4’ünde damla sulama sistemleri kullanılırken, Türkiye’deki yaygınlığı ise yüzde 14 civarında yer alıyor.