Çağrılar artık bulutta toplanıyor
“Çağrı merkezi sektörünün geleceği bulutta” düşüncesi ile yola çıkan Cenk Soyak, kendi yazılımını yazarak Türkiye’nin bulut tabanlı en büyük çağrı merkezi platformunu hayata geçiriyor. Soyak, AloTech markası ve ekip arkadaşları ile çıktıkları yolda ABD, Kanada, Filipinler, Romanya ve Nijerya’nın da olduğu 34 ülkede hizmet sunmaya devam ediyor. 10 yıl önce 5 kişi olarak çıktıkları yolda ise şimdilerde 134 kişiye ulaştılar. Kovid-19 döneminde oluşturdukları uzaktan çalışma sistemini kalıcı hale getirerek Türkiye’nin 34 farklı şehrinde istihdam sağlayan şirket, yakın zamanda AFAD ile birlikte yürüttüğü bir projeyi de hayata geçirdi.
Bulut tabanlı çağrı merkezi Alotech’in kuruluş hikayesi nedir?
AloTech kurulmadan önce telekomünikasyon operatörlerinin tele-satış faaliyetlerini yürüten bir şirketi yönetiyordum. Bu birimde aramalar cep telefonuyla yapıldığından verilerin analizi mümkün olmuyordu. Bunun üzerine yolum, kendi yaptığı yazılımı buluta taşıyan bir prototip hazırlayan İdris Avcı ile kesişti. Çağrı merkezi sektörünün geleceğinin bulutta olduğunu görerek kendi yazılımımızı yazmaya karar verdik ve 2012 yılında AloTech’i kurduk. 2019 yılında Korhan Erçin’in de ortaklar arasına katılmasıyla birlikte yapılanmamıza daha da hız verdik. AloTech, Türkiye’nin en büyük bulut tabanlı çağrı merkezi platformu. Sesli ve yazılı iletişim kanalları üzerinden çeşitli çözümler geliştiriyor, tüm hizmet portföyümüzü ‘kullandığın kadar öde’ modeliyle ücretlendirerek, müşterilerimize gerçek anlamda katma değer yaratıyoruz. AloTech Chatbot ile de işlemleri otomatize ederek, operasyon yükünü azaltıyor ve verimliliği artırıyoruz.
Şu anda ulaştığınız hacim nedir?
Son iki yıldır yüzde 100 büyüdük, Türkiye pazarında açık ara pazar lideriyiz. Günümüz itibarıyla ayda 60 milyon dakikanın üzerinde trafik yönetiyoruz. 10 yıl önce 5 kişi olarak yola çıktığımız ekibimiz her sene giderek büyüyerek 134 kişiye ulaştı. Şirketimize geçen yıla kadar Nevzat Aydın, Ata Uzunhasan ve Mediterra Capital ortaklarından Cenk Coşkuntürk gibi sektörün önde gelen isimleri yatırım yapmıştı. 2021 Ağustos’ta ise Collective Spark’ın en büyük yatırımcı olduğu, TechOne Ventures ile birlikte melek yatırımcılardan Nevzat Aydın (ikinci kez), Alp Saul, Galip Selçuk ve Kerim Kotan’ın katıldığı Seri A yatırım turunda üç milyon dolarlık yatırım aldık. Aldığımız son yatırımı da başta Kuzey Amerika olmak üzere halihazırda faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz global pazarlarda etkinliğimizi artırmak ve yeni coğrafyalara ulaşmak üzere değerlendiriyoruz.
Küresel pazardaki hizmet alanlarınız neler?
Kurulduğumuz andan itibaren yurt dışına teknoloji ihraç eden, yeni nesil çözümler geliştiren bir şirket olmayı hedefledik. 2021 yılında kurduğumuz Call Center Studio markasıyla bu hedef doğrultusunda hızla ilerlemeye başladık ve günümüz itibarıyla aralarında ABD, Kanada, Filipinler, Romanya ve Nijerya’nın da olduğu 34 ülkede hizmet vermeye başladık. Şu anda ABD, İngiltere ve Romanya’da ofislerimiz bulunuyor.
Bundan sonraki projeleriniz neler?
İstanbul’daki Ar-Ge merkezimizin yanı sıra geçen yıl İzmir’de AloTech Yapay Zeka Laboratuvarı kurduk. Tabii bu ekiplerimiz de diğer ekiplerimiz gibi diledikleri şehirden veya ülkeden çalışıyor. Bu merkezlerimizde yapay zeka güdümlü karar destek sistemleri, yüz tanıma teknolojileri, sesi metne - metni sese dönüştürme, duygu durumu analizi gibi çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz çağrı merkezi çalışanlarına kişiselleştirilmiş bir platform sunmak.