Bulaşık deterjanında zorlu rekabet
Bulaşık makineleri ortalama 12 litre su ile bütün bulaşıkları yıkayabiliyorken, elde yıkama yapıldığında bu miktar yalnızca birkaç parçanın temizlenmesine yetiyor. Üstelik zorlu kirlerde uzun süre suda bekletme ve normalden daha fazla su kullanma durumu oluştuğu için harcanan su daha da artıyor. Bu da tükenmekte olan su kaynaklarımızın boşa harcanması anlamına geliyor. Kısacası elde yıkanan bulaşıklar sebebiyle ihtiyaçtan fazla su kullanılıyor. Areda Piar’ın Z raporu dergisi için gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre, katılımcıların yüzde 70,6’sı bulaşıkları makinede yıkıyorken yüzde 29,4’ü makine olmasına rağmen bulaşıkları elde yıkamaya devam ediyor.
Bulaşıklar makineye dizilmeden önce yıkanıp durulanıyor
Bulaşıklar makinede yıkansa da vazgeçilemeyen alışkanlıklardan biri de yıkama öncesi tabakları sudan geçirmek. Çoğu zaman sadece tabaklar değil tüm bulaşıklar sudan geçirdikten sonra bulaşık makinesine diziliyor. Bu durum en sık yapılan yanlışlardan biri. Bulaşıkları makineden önce sudan geçirmek yılda ortalama 27 ton civarında suyun israfına neden oluyor. Çünkü gelişen ürün teknolojisi sayesinde artık hem bulaşık deterjanları hem de bulaşık makineleri tabaklarda kalan kurumuş yemek lekelerini temizleyebilme gücüne sahip.
Bu alışkanlığın çok yaygın olduğu göz önüne alınarak araştırmada katılımcılara yöneltilen “Bulaşıklarınızı makineye nasıl koyuyorsunuz?” sorusuna yüzde 52,7 yıkayıp duruladıktan sonra, yüzde 25,1 su değdirmeden olduğu gibi, yüzde 14,2 sadece sudan geçirerek, yüzde 8,1’i el deterjanı ile temizledikten sonra cevabını verdi.
Bulaşıkları evin hanımı yıkıyor
Ev hanımları için bulaşık yıkamak bazen stres atıcı bazen de bitmek bilmeyen bir çileye dönüşebiliyor. Ancak yine de araştırmanın sonucu bulaşıkların evin hanımına kaldığını gösteriyor. Katılımcılara “Evde bulaşıkları kim yıkıyor?” diye sorulduğunda yüzde 57,5 evin hanımı, yüzde 34,5 makine, yüzde 8 evin beyi cevabını verdi.
Tablet deterjan ilk tercih
Temizlik ürünleri konusunda en yaygın kullanım genellikle kolay ve etkili olan üründen yana oluyor. Tüketicinin bulaşık deterjanı tercihinde de bu kural değişmedi. Araştırmada katılımcılara “Bulaşık deterjanı olarak hangisini tercih ediyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 90,1 tablet, yüzde 8,6 jel, yüzde 0,8 diğer, yüzde 0,6 toz deterjanı tercih ettiklerini belirtti.
Bulaşık deterjanının yanında ek ürün kullanmıyoruz
Katılımcılara “Bulaşık makinenizde deterjana ek olarak başka ürünler kullanıyor musunuz?” diye sorulduğunda yüzde 31,8 evet, yüzde 17,2 bazen, yüzde 51 hayır cevabını verdi. “Evet” cevabını verenlere istinaden “Neden deterjana ek başka ürünler kullanıyorsunuz?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 40,6’sı daha temiz olması için, yüzde 31,5’i kimyasallardan arındırmak için, yüzde 27,9’u daha parlak görünmesi için ek ürünler kullandıklarını vurguladılar.
Bulaşık deterjanı alırken önceliğimiz fiyat
Temizlik ürünleri pazarında ürün fiyatları tüketici için büyük önem taşıyor. Çoğunlukla ürünleri fiyatları üzerinden değerlendiren tüketici, alıp almayacağına, üründen sağlayacağı faydaya ya da değere ürünün fiyatına bakarak karar veriyor. Araştırmada katılımcılara “Bulaşık deterjanı tercihinizde hangisi daha çok etkili oluyor?” diye sorulduğunda yüzde 40,5 fiyat, yüzde 22,7 temiz bulaşıklar, yüzde 15,6 makine ile uyumlu deterjanlar, yüzde 11 bilinir marka olması, yüzde 5,9 indirim/promosyon, yüzde 3,2 parlak bulaşıklar ve yüzde 1,1 tavsiyenin etkili olduğu cevabını verdi.
Faıry zirvede
Tamamen tüketici kararıyla belirlenen “Benim Markam” araştırmasının bulaşık deterjanı kategorisinde Güven-Beğeni-Sadakat (GBS) skoru listesinde birinci sırada yüzde 29,5 ile Fairy yer aldı. Listenin ikinci sırasında yüzde 22,7 ile Finish, yüzde 19,5 ile Bingo, yüzde 10,8 ile Pril, yüzde 5,8 ile Mintax, yüzde 3,2 ile Boron, yüzde 2,1 ile Bind, yüzde 1.7 ile Peros markaları yer aldı.
Metodoloji
Areda Piar tarafından 14 – 17 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle gerçekleştirildi.