Beyaz eşya verimliliği artırmayı amaçlıyor
Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörü, yeni yılda verimlilik artışı hedefliyor. Tedarik zincirinde ve gümrüklerde yeni düzenlemelerle rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.
Pandemi sonrası normalleşme beyaz eşya sektöründe ihracat artırdı. Konut satışlarındaki artış ve pandemiyle birlikte evde geçirilen sürenin uzaması iç satışlarda da artış sağladı.
TÜRKBESD verilerine göre 2021 yılının Ocak - Ekim döneminde 6 ana üründe toplam satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artarak 28.815.917 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde iç satışlar yüzde 9, ihracat yüzde 24 oranında arttı. Ekim özellikle iç satışlarda yüksek baz etkisinin hissedildiği bir ay oldu. İç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 daraldı, ihracat ise aynı seviyede kaldı.
Pandemi nedeniyle küresel ekonomide yaşanan hammadde tedariki, çip krizi ve maliyet artışları pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Bu sektörlerden biri de Beyaz Eşya sektörü. Çip krizinden diğer sektörlere göre daha sınırlı etkilendiklerini söyleyen Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, tedarikçi çeşitlendirmesi, üretimde yapılan düzenlemeler ve uzun vadeli anlaşmalarla süreci yönettiklerini ifade ediyor. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden bir sektör olarak kur değişimlerine karşı daha güçlü durduklarını belirten Dinçer, sektör olarak önümüzdeki dönem için de umutlu olduklarını dile getiriyor. Dinçer, bu dönemde sağlanacak teşviklerin ve maliyet artışına karşı çeşitli girdilerdeki ek vergilerin ve sektörün en önemli girdisi olan yassı çelik ürünlerinde gümrük vergilerinin en azından geçici olarak kaldırılmasının sektörün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü korumasına yardımcı olacağını aktarıyor. Paris Anlaşmasına uyumluluk sektörün ihracat artışı için önemsediği bir diğer stratejik husus olduğunun altını çiziyor.
Dijital dönüşümde sona yaklaşıyoruz
Satış gelirlerinin yüzde 70’ten fazlasının ihracattan geldiğini belirten Vestel CEO’su Turan Erdoğan ise, hedeflerinin 2022 yılı sonunda 16 milyon adet olduğunu belirtiyor.
Ülkemizde dijitalleşmenin öncüsü olan konumumuzun gerekliliklerini yerine getiriyor, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştiren bir şirket olarak dijitalleşmeyi işlerimizin odağına alıyoruz
şeklinde konuşan Erdoğan, “hem beyaz eşya hem de tüm sektörlerde en çok robot hücresi devreye alan şirket olmanın doğal bir sonucu olarak tüm süreçlerimizi devamlı geliştiriyoruz” diyor. Erdoğan, dijital dönüşümlerini yüzde 90 oranında tamamladıklarını belirtiyor. “Üretim, ürün ve hizmet ayırt etmeksizin tüm süreçlerimizin merkezinde dijitalleşme yer alıyor” diyen Erdoğan, finansman konusunun sürdürülebilirlik açısından taşıdığı kritik önemin bilinciyle Türkiye’nin uluslararası bir derecelendirme kuruluşu tarafından onaylı TL cinsinden ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleştirdiklerinden söz ediyor. Erdoğan, ihraç kapsamında elde ettikleri kaynağı ise su kaynaklarının korunması, karbon azaltımı, enerji verimliliği ve atıkların azaltılması gibi alanlara katkı sağlayan AR-GE çalışmaları ve çevre dostu teknoloji yatırımlar için kullandıklarını ifade ediyor.