Apple bu sefer çok ciddi

Apple, arabalar konusunda ciddi bir AR-GE’ye başlamış durumda.
Apple, arabalar konusunda ciddi bir AR-GE’ye başlamış durumda.

Teknoloji devi Apple, şimdiye kadar çoğunlukla kişisel elektronik cihazlar ve bu cihazlar için gerekli yazılımlarla anılıyordu ama bu durum yakında epey değişecek gibi görünüyor. Yıllardır dillendirilip duruyor ancak son dönemdeki söylentiler gösteriyor ki Apple, otomotiv sektörüne girme konusunda bu sefer çok ciddi. ,Apple’ın bu dev endüstriye girmesi, otomobil algısını da baştan aşağı değiştirebilir. Bu önemli hamle ile, artık otomobiller de birer elektronik cihaza dönüşebilir.

Pandemiden sonra yeşil bir ekonomik dönüşümün gerçekleşeceği beklentileriyle birlikte elektrikli araç piyasası da büyüyor. Telefon, tablet, bilgisayar derken Apple bu kez bambaşka bir alanda kendine yer açmaya hazırlanıyor. Apple’ın kendi otomobili üzerinde uzun yıllardır çalıştığı biliniyor. Ancak bu otomobil ile ilgili bugüne dek hiçbir görüntü veya net bir bilgi paylaşılmadı. Reuters’ın haberine göre Apple’ın otonom sürüş özelliklerine sahip elektrikli otomobil modelini 2024 yılında üretmeye başlayacak.

Apple’a yakın kaynakların iddiasına göre Apple Car için şirket kendi başına da yol alabilir, bir otomotiv deviyle ortaklık da kurabilir. Örneğin bir otomobil markasının ürettiği araca entegre edilen otonom sürüş sisteminin de Apple tarafından üretilebilme ihtimali bulunuyor. Apple, işin mekanik ve üretim bölümü için mevcut otomobil üreticilerin kaynaklarından faydalanacak. Apple’ın kendi bünyesindeki asıl odağı ise otonom sürüş için donanım ve yazılım, işlemci, batarya teknolojisi iç mekan tasarımı, yenilikçi kullanıcı deneyimi ve Apple’ın mevcut teknolojileri ile entegrasyon geliştirmek olacak.

Kısa süre önce Hyundai ile adı anılan teknoloji devi, Kore’den olumlu yanıt alamayınca yelkenleri Japonya’ya çevirmişti. İddialara göre Apple, aynı beklenti ile Nissan’ın kapısını çalmıştı. Otonom sürüş teknolojiler konusunda elinde bolca done bulunduran Apple, otomobil üretimi konusunda hâliyle başka üreticilerin bilgi birikiminden ve imkânlarından yararlanmak istiyor. Financial Times’ın haberine göre Nissan ile başlangıç seviyesinde olan konuşmalar pek ilerlemeden sonlandırılmış. İngiltere merkezli gazetenin iddiasına göre Apple, Nissan’dan kendi logolarını taşıyan bir araç üretmesini istemiş fakat Japon marka bunu istememiş.

Apple'ın hedefi yüzde 100 otonom araç

Apple’ın iCar yazılımını birçok otonom araç üreticisine satabileceği konuşuluyor.
Apple’ın iCar yazılımını birçok otonom araç üreticisine satabileceği konuşuluyor.

Parmak iziyle sürücüsünü tanıyacak, otonom araç geliştirmek isteyen Apple arabalar konusunda ciddi bir AR-GE’ye başlamış durumda. Apple bu süreç içerisinde çok fazla patent başvurusunda bulunmuş, hatta bu durumdan dolayı “Apple Minibüs” üretiyor iddialarının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Apple, geliştirmek istediği araçlarda işlemci ve teknoloji için hala birçok firmayla partnerlik görüşmesi gerçekleştiriyor. Tesla’dan birçok mühendisi transfer eden Apple’ın otonom teknolojisinde “Tesla” esinlenmeleri olacağı daha şimdiden kesin gibi.

Apple’ın tüm elektronik cihazlarından alışkın olduğumuz stabilizasyon ve minimalistlik Apple arabalarda da olacak. Project Titan’dan beri geliştirilen tüm yazılım teknolojisi yüzde 100 güvenli ve yapay zekaya dayalı bir sistem geliştirmeye yönelik hazırlanmış. Makine öğrenimi ve yapay zeka geliştirmeleri konusunda iCar’ın aslında bir yazılım ismi mi yoksa araç serisinin adı mı olduğu henüz belli değil. Klasik Apple üretimi tüm teknolojik araçların aslında ne kadar birbirine benzediğini biliyoruz. Özellikle renk paleti ve tasarımsal geçişler hemen hemen tüm Apple ürünlerde aynı. Bu durum Apple arabalarda da devam edecek.

En uzun menzilli elektrikli araç

Araç renklerinin soft, tasarımın minimal ve akıcı olması bekleniyor. Apple’ın en iyi yaptığı şey teknolojik cihazlardaki sadeliği mini dokunuşlarla taçlandırması. Örnek vermek gerekirse Apple iPhone 11’in tasarımı ne kadar sadeyse ara yüzü de o kadar şık. Apple araçlardaki pil teknolojisi ise bugüne kadarki pil teknolojilerinden oldukça farklı olarak hazırlanmış. Nanocell batarya teknolojisini kullanacak olan Apple’ın bunu tercih etmesindeki en büyük neden “uzun ömür”. Apple arabaları, klasik lityum-iyon pillerin yapısına göre ısıya daha dayanıklı ve daha uzun menzil ömrü olan Nanocell bataryalar ile piyasadaki en uzun menzil ömrüne sahip araç iddiasını sürdürüyor.

Apple’ın iCar yazılımını birçok otonom araç üreticisine satabileceği konuşuluyor. Kısmen araç Apple işletim sistemiyle donatılmış olacak. Eğer ki Apple gerçekten arabalar için stabil bir yazılım geliştirebilirse birçok araç üreticisi sadece “araç üreticisi” olarak hizmet vermeyi planlıyor. Otomotiv pazarı ve pazarlaması yönünden gerçekten çok önemli günlerden geçildiği bu zamanlarda, Apple gibi bir dev herkes için büyük heyecan uyandırıyor.

Apple’ın önümüzdeki dönemde gelecek arabası için fiyatlar şu an için daha çok tahminlerden oluşuyor. Macworld’e göre iCar yaklaşık 55.000 dolarlık fiyat etiketine sahip olacak.

Bir başka edinilen bilgilere göre Apple, otomobil devlerinin yakından tanıdığı ve şasi konusunda da uzman olan Porsche yöneticilerinden Manfred Harrer’i işe aldı. Business Insider, Harrer’ın Volkswagen grubunun en iyi mühendislerinden bir tanesi olduğunu, bu mühendisin artık Apple için çalışacağını söylüyor. Apple, benzer bir şekilde geçtiğimiz yıllarda da sektörün bilinen tasarımcılarıyla anlaştığı konularıyla gündem olmuş, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamıştı. Manfred Harrer, 13 yıldız Volkswagen grubu için çalışan deneyimli bir mühendis. Kariyerinin önceki dönemlerinde ise BMW ve Audi için çalışan Harrer, o yıllarda yaptığı çalışmalarla da ses getirmeyi başarmıştı. Business Insider’a konuşan eski bir Volkswagen yetkilisi, Harrer’ın gizli bir şampiyon ve alanındaki her şeyin ölçüsünü belirleyen önemli bir isim olduğunu beyan ediyor. 2017 yılında otonom aracını denemek için gerekli izinleri alan Apple, daha sonra projede küçülmeye gitmiş ve 200 kişiyi işten çıkarmıştı.