Alternatif işletim sistemi KaiOS
Dünya çapında 85 milyon kaiOS sistemli telefon bulunuyor. Sistem, akıllı telefonlarda bulunan bazı işlevsel uygulamaların geleneksel cep telefonlarının çalışmalarını sağlıyor. Mozilla Firefox OS’un küllerinden doğan firma, Google ve operatörlerle yeni anlaşmalar yaparak büyümesini arttırmayı amaçlıyor.
KaiOS, daha uzun pil ömrüne sahip, dokunmatik olmayan tuşlu telefonlarda kurulmuş, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi. Firefox’un şubat 2018’de çıkarılan başarısız işletim sistemi girişiminden doğan KaiOS, şu an Nokia’nın 8110 gibi cep telefonlarında aktif olarak yer alıyor. Web tabanlı sistem, HTML5, Javascript ya da CSS ile yazılmış uygulamaları çalıştırabiliyor. TCL ve Micromax gibi firmaların da kullandığı KaiOS, şu anda 100’den fazla pazarda 85 milyon cihazda bulunuyor.
Temel olarak gelişmekte olan piyasaları hedef alan bu işletim sistemi, bir akıllı telefon olmasa da akıllı telefon özelliklerini kullanabilen ucuz telefonların talep göreceği stratejisi üzerinden ilerliyor. Bununla birlikte KaiOS, esas gelirini uygulama pazarından elde ediyor ve genel olarak Android’in izinden gidiyor. Milyonlarca telefon içerisinde raflara çıkan sistem, gelişmemiş pazarlarda çok popüler hale gelmiş görünüyor. Gelişmiş marketlerde ise yaşlılar ve klavyeli telefon kullanmayı sevenler firmanın hedefinde.
Google'dan dev yatırım
Kendini klasik telefonlar ile akıllı telefonlar arasındaki geçiş segmentine adayan KaiOS, daha çok özellikli telefon olarak tabir edilebilecek telefonlarla çalışıyor. Örneğin, Nokia’nın yeniden üretmeye başladığı klasik muz telefonunda Android yok, KaiOS’un işletim sistemi var. Bu sistemi içeren tuşlu telefonlar özellikle Güneydoğu Asya ülkeleri ve Hindistan gibi bölgelerde yaygın durumda. Zaten Hindistan’da Android’in ardından en çok kullanılan işletim sistemi iOS değil, klasik işletim sistemli telefonlar. Bu sebeple bölgede KaiOS işletim sistemi olan cihazlar 40 milyondan fazla satış yaptı.
KaioS, özellikle günümüzde telefonlarda olmazsa olmazı Facebook uygulamasını tuşlu telefonlarda kullanmak isteyen kişiler için kullanışlı bir işletim sistemi. Facebook’un bu sisteme yardım etmesinin ardından, WhatsApp da KaiOS için uygulama geliştirmeye karar verdi. KaiOS’a yatırım yapanlar arasında android işletim sisteminin arkasında yer alan internet devi Google da var. Şirket geçtiğimiz yıl yeni işletim sistemine mobil cihazlarla olan ilişkisini arttırmak amacıyla 22 milyon dolar verdi.
Bu yatırımla WhatsApp ve Facebook gibi popüler uygulamaları çalıştırabilen sisteme yeni Google servisleri eklenecek. Çünkü 22 milyon dolarlık A Serisi yatırım sonucunda Google ve KaiOS beraber çalışacak. Eklenecek özellikler arasında Google Assistant, Google Maps, YouTube ve Google Search servisler var. KaiOS sistemli cihazların genel erişim alanı ise operatör kampanyalarıyla arttırılacak. Fransa’da ve Kuzey Afrika’da faaliyet gösteren Orange ve Katar merkezli Ooredoo, KaiOS cihazlar satacak. Şu anda Nokia gibi firmaların da dahil olduğu geniş bir kesim tarafından kullanılan işletim sisteminin akıllı telefonların özelliklerini taşıyan klasik telefonları yaygın hale getireceği düşünülüyor.