Adblock savaşı alevlendi

Adblock’un mobilde de kullanılmaya
başlanması ve Google’ın gelirlerinin
yüzde 90’ının internet reklamları
olduğunu düşündüğümüzde bu
yıl Adblock Savaşı’nın daha da
alevleneceğini söyleyebiliriz.
Adblock’un mobilde de kullanılmaya başlanması ve Google’ın gelirlerinin yüzde 90’ının internet reklamları olduğunu düşündüğümüzde bu yıl Adblock Savaşı’nın daha da alevleneceğini söyleyebiliriz.

Adblock uygulamalarının mobil cihazlarda da kullanılmaya başlaması nedeniyle sadece geçen yılki reklam kaybı 22 milyar dolar oldu.

İnternette son dönemin en önemli gelişmelerinden biri, eskiye oranla çok daha fazla kullanıcının açılır reklamları engellemesi oldu. 2014’te kullanıcıların yüzde 28’i reklamları engellerken bu oran 2015’te yüzde 38’e çıktı. Adblock’un mobilde de kullanılmaya başlandığını ve Google’ın gelirlerinin yüzde 90’ının internet reklamları olduğunu düşündüğümüzde bu yıl Adblock Savaşı’nın daha da alevleneceğini söyleyebiliriz. Sadece 2015 yılında, mobil cihazlarda da Adblock kullanımına başlanması ile ortaya çıkan reklam kaybının 22 milyar dolar olduğu açıklandı. Bu savaşta Adblock programları sayesinde, internet sitelerinin en önemli gelir kaynağı olan reklamların engellenmesi karşısında, siteler ve dijital reklamcılar da yeni silahlar kullanma yarışında. Şimdiden uygulamaya geçen bazı yöntemler şu şekilde:

Adblock'un onaylanması

Bu yılın başından itibaren Forbes ve Telegraph’ın başını çektiği bazı yayıncılar, reklam engellemesi kullanan okuyuculara içeriğini engellemeye başladı. Siteye devam edebilmek için, Adlock’un o site için kaldırılmasını talep eden yayıncılar tepki çekse de, uygulamanın daha da yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. Kısacası yayıncı ya reklam ya hiç kartını açıyor. Ancak yazılımcılar bunun da hilesini kullanıcıya sunmaya başladı. Bazı programlar sayesinde Adblock’u bloklamadan bu sitelere devam edebilmek de mümkün.

  • Adblock kullanan oranı: %38
  • Reklam engellemenin toplam maliyeti(2015): 21 milyar dolar
  • Türkiye'de aktif Adblock kullanıcı sayısı: 2.1 milyon
  • Aktif Adblock kullanıcı sayısı: 198 milyon

Mikro ödeme ve üyelik

İnternet içerik sağlayıcılarının bir diğer kartı sayfaya erişim için mikro ödeme ya da üyelik alternatifi sunmaları olacak. Şu an için çok yaygın olmasa da kullanılmaya başlanan bu yöntemde kullanıcıları rahatsız eden reklamlar yerine, içeriğe erişimin ücretli olması söz konusu. Dolayısıyla kullanıcılar reklamsız içeriğe ulaşmak için ödeme yapacak. Bu yöntem geçtiğimiz ay bazı Türk haber portallarında kullanılmaya başladı.

Daha etkin reklam

2016 itibariyle yayıncılar Adblock’un bloklanması ve üyelik gibi seçeneklerin hangisinin daha verimli olacağını düşünedursun, bazı örnekler hiçbir tarafı küstürmemeyi amaçlıyor. Bloomberg uygulamasında olduğu gibi reklamlar dijitalin ruhuna daha uygun biçimde, büyük boşluklar arasında yerleştiriliyor. Kullanıcıların çok daha artan oranda mobil kullanması ise bu durumu biraz karmaşıklaştıracak gibi görünüyor. Çünkü IOS uygulamasında da Adblock’un devreye girmesi, Adblock’un elini güçlendiriyor.

Odak reklam

Adblock savaşında yayıncıların içerik üretimine devam edebilmesi için kullanıcıları hakkında daha fazla bilgiye sahip olması sayesinde, reklam alanlarını daha yüksek fiyata satabilmesi de bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Böyle olunca kişiselleştirilmiş deneyim sunulması önemli. Kullanıcılar ne kadar içerik içerisinde reklamlara boğulmak istemeseler de, birçok yenilikçi ürün, hizmet ya da kampanya haberlerinin de bu reklamlar sayesinde duyurulduğu da unutulmamalı. Böyle olunca odak reklam sayesinde potansiyel müşterilerin hedeflenmesi bir çözüm olarak görülebilir. Bu nedenle yakın gelecekte reklam verenlerin, reklamların etkinliğini ölçümleyebilmesi sayesinde daha iyi teknikler geliştirmesi ve editörlü içeriğe uygun doğal reklamlar üzerine daha fazla kafa yorulacak gibi görünüyor.

Beyaz liste

Şu an için reklam önleme yazılımları içerisinde AdBlock Plus piyasaya hâkim durumda. Diğer yazılımlarda olduğu gibi bu yazılımda da bazı şirketler, ücreti karşılığında reklam engellemesinden kaçabiliyor. Bu durumu modern bir Deli Dumrul hikâyesi olarak adlandırabiliriz. Parayı veren Google, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketler Adblock ile anlaşarak reklamlara yeşil ışık yakıyor.