3D yazıcı ile yemek yapmak
Son zamanlarda çok fazla insan hayatı kolaylaştıran besinlere yöneliyor. İş hayatının getirdiği zorluk ve zamansızlıkla beraber insanlar dışarıdan yemek yeme alışkanlığına sahip oluyor. Bu yüzden de daha hızlı ve kolay yapım yiyeceklere yöneliyorlar. Mesela hayatımızın her alanına ulaşan 3D yazıcıların hazır yemek işini daha da kolaylaştıracağını söylesek sanıyoruz abartmış olmayız...
3D yazıcıların kullanım alanı çok geniş. Eğlenceden otomotive, medikalden sanayiye, eğitimden yemek sektörüne kadar çeşitli sektörlerde kullanılıyor. 3 boyutlu dijital üretim sayesinde, hem amatör olarak tasarım/üretim yapmaya başladık, hem de tüm diğer firmalar pazar ihtiyaçlarını çok daha dinamik bir şekilde, büyük yatırımlara gerek duymadan karşılamaya başladı. Bu teknoloji, üretim yapan firmaların da maliyetlerini önemli derecede azaltmaya yardımcı oluyor. Kullanıldığı alanlarda ise kullanıcılarına büyük avantajlar sunuyor. Örneğin medikalde kişiye özel implant ve protezde 3D yazıcılardan yararlanılıyor. Mimarlık sektöründe 3D yazıcılar binaların ölçek modellerini üretmede kullanılıyor. Kuyumculukta, yeni tasarlanan yüzük modellerinin ilk prototipi 3D Yazıcı ile üretiliyor. Yiyecek içecek sektöründe kullanılmaya başlanması bizi şaşırtmıyor. Çünkü kullanım alanı çok geniş bir teknolojiden bahsediyoruz.
“Jetgiller”de izlediğimiz teknoloji gerçek mi oluyor?
Son günlerde 3D yazıcılarda bireysel bazlı kullanımlarda arttı. Hatta bu yiyecek içecek sektöründe de yer bularak evlerimize kadar girebiliyor. Metropol şehirlerde yaşayan iş insanları her geçen gün dışarıda yemek yemeye daha da alışıyor. Bununla birlikte hayatımıza içinde işlenmiş gıdalar bulunan, raf ömrü uzun zaman süren, paketlenmiş, sağlıksız yiyecekler giriyor. Bu yiyecekler yüzde yüz hijyen barındırmadan tüketiliyor. İnsanların bu duruma sürüklenmelerinin sebebi evlerinde yemek yapacak vakit bulamamaları. Her ne kadar teknolojik ev aletleri bizlere yardımcı olsa da yemek hazırlamak uzun sürebiliyor. Teknoloji demişken, hiç düşündünüz mü hiçbir malzemeyi karıştırmadan, çırpmadan veya uzun süre süslemeye uğraşmadan bir makinenin içine yerleştirdiğinizde size fazla uzun sürmeden bir yemek çıkardığını? Buna inanması güç olsa da 3D teknolojisi ile artık mümkün. Geleceğe dair inovatif çözümler üreten 3D yazıcıların, yemek sektöründe özellikle profesyonel kullanıcıların yani restoranlardaki aşçıların işini bir hayli kolaylaştıracağı düşünülüyor. Çocukluğumuzda izlediğimiz “Jetgiller” çizgi filmini hepimiz hatırlarız; uçan arabalar, ev temizliği yapan robotlar, bir düğmeye bastığımızda bize anında istediğimiz yemeği yapan makinalar ve daha birçoğu. Hepsi gerçekleşir mi bilmiyoruz ama birkaç düğmeye basarak yemek yapan 3D makinalar dünyamıza girdi bile. Çünkü artık 3 boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Teknoloji ile hayatımıza giren birçok üründe bizim hayatımızı kolaylaştıracak şekilde dizayn ediliyor.
- 3D yazıcı pazarı 2018 öngörüsü: 5.4
Ev hanımları da 3D yazıcıları hayatına katacak
Natural Machines Firması Kurucu Başkanı Lynette Kucsma da aynı fikirde olacak ki özellikle profesyonel şefler için yemek işlerinde onlara yardımcı Foodini adında bir 3D yazıcı geliştirmiş. Kucsma insanların hazır yiyeceklere yönelmelerinin tek sebebinin evlerinde yemek yapacak vakit bulamamalarından bahsederek ürünlerinin evde de kullanılacağının altını çiziyor. Kucsma, “Hazır yiyecekler genel olarak sağlıklı ev yapımı yiyeceklere göre sağlıksız ve hijyen barındırmıyorlar. Fakat insanlar vakit bulamadıklarından dolayı bunlara yöneliyorlar. 3D yazıcılarla yapılan yiyecekler yemek yapmanın zorluklarını azaltan ve zaman kazandıran bir ürün haline geldi. 3D yazıcı yiyecekleriyle, ev yapımı pişirme tekniğini daha hızlı bir şekilde bitirebiliyorsunuz. Bu yüzden daha taze aperatifler ve yemekler hazırlayabiliyorsunuz” diyor. Hatta yapması çok uzun zaman alan bir yiyecek olan “mantı” dan örnek vererek 3D yazıcıların bunu bile çok zaman almadan hazırlayacağını söylüyor. Üretimin sonlarına yaklaştığını belirten Kucsma, müşterilerinin 2016’ın ilk yarısında bu ürünü çok uygun fiyatlara satın alacaklarını belirtiyor. Intercontinental İstanbul Pastane Şefi Erdal Seçgin de ev hanımlarının yemek işine çok meraklı olduğunu ve bu teknolojinin evlere kadar girebileceği iddiasında. Özellikle “Ben pastacılığı çok sevdim” deyip kurslara yazılan ev hanımı sayısı giderek artıyor. İlerleyen süreçlerde kendilerine butik yerler açmak istediklerinde bu hayatı kolaylaştıran teknolojiyi kullanacaklarını belirtiyor.
Kullanıcılar sevgilerini tasarımlarıyla ortaya koyacak
Evde şeklini kendi tasarladığınız kurabiyeyi, waffle’ı, pancake’i, pastayı e-posta ile pastanenize gönderebilir, 3D ile piştikten sonra kurye ile belki de siz daha işten eve dönmeden, sizden önce eve kızınıza, oğlunuza, annenize teslim edilmiş olabilir veya siz 3D yazıcısını evde kendiniz de kullanabilirsiniz. Annelerimizin, anneannelerimizin el yapımı o müthiş kurabiyelerinin, pastalarının yerini 21. yüzyıl annelerinin kendi tasarımı tatlıları alacak gibi gözüküyor. Üç boyutlu yazıcıda 3D4E markasını üreten EMESYS Genel Müdürü Hakan Ertan da “Anneannelerimiz zamanında makarna, erişte evlerde yapılır, hazırlanır, pişirilir ve akşam ‘yemek yaptım’ denilerek tüketilirdi. Annelerimiz zamanında ise makarna fabrikaları gelişti, çoğaldı. Hazır makarnalar, erişteler, şehriyeler satın alınmaya başlandı, 10 dakika sıcak suya kondu, pişti, sevginin katılması için sos eklendi, sunuldu ve ‘yemek yaptım’ denilerek tüketildi. Yakın zamanda da anneler yemeklerini tasarlayacak veya siparişini verecek, kendi tasarladığı yiyecekler pişmiş olarak gelecek ve masalara servisi yapılacak. İşte bu noktada siz sevginizi tasarımınızla ortaya koymuş olacaksınız” diyor. 21. yüzyılın bu yönde ilerlediğinin altını çizen Ertan, bugün gelinen nokta da ise geleceğe baktığında çok yakın gelecekte 3D üretimin her noktaya ulaşacağını ve hatta aldığımız bir ürünün renginden veya dizaynından sıkıldığımızda hemen yenisini kendimizin tasarlayacağını savunuyor. 3Durak Dijital Fabrika Kurucu Ortağı Ali Can Erk ise tüm dünyada farklı çalışmalara imza atıldığını belirterek; “Örneğin geçtiğimiz yıl dünyaca ünlü bisküvi firması Oreo, bisküvilerini 3D Yazıcı ile üretti. Türk mutfağından 3D Yazıcı ile ilgili bize gelen talepler oldu. Özellikle pastacılık sektöründe faaliyet gösteren Türkiye'nin en ünlü mutfaklarından biri 3D yazıcıyı bu alanda kullanmak için girişimlerde bulundu. Kişiye özel üretilen pastalarda özel kek kalıplarında 3D yazıcılar aktif olarak kullanılan alanlardan bir tanesi. Yine bir arkadaşımız pancake üreten 3D yazıcı tasarlardı ve üretti. Böylece istediğiniz pancake'in şeklini bilgisayarda çiziyorsunuz ve 3D Yazıcı sizin için pancake'i üretiyor” şeklinde konuşuyor.