Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır?

İdeal kilonuzu öğrenmek isteyenler vücut kitle endeksinin nasıl hesaplanacağını merak ediyor. Birkaç basit işlemle sizler de vücut kitle endeksinizi hesaplayabilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

Vücut kitle endeksi hesaplaması kişilerin kilosunun boyunun karesine bölünmesi ile yapılır. Vücut kitle endeksi birimi kg/m2’dir. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre vücut kitle indeksi 30 üzerinde bir değere sahip ise obez, 40 üzerinde bir değere sahip ise morbid obez ve 60 üzerinde bir değere sahip ise süper obez olarak değerlendirilir. Vücut kitle indeksi hesaplamasında sadece boy ve kiloya değil aynı zamanda yaş ve cinsiyette önemli kriterlerdir. Erkek ve kadınların metabolizma hızları birbirinden farklıdır aynı zamanda gençlerin ve orta yaşlı insanlarında metabolizma hızları birbirinden farklıdır.

Obezite hesaplaması nedir?

Obezite hesaplaması ile Vücut kitle endeksi hesaplaması aynı şeylerdir. Vücut kitle endeksi hesaplaması kilogram birimindeki kilonun metre birimindeki boy uzunluğunun karesie bölünmesi ile bulunur.

Vücut kitle endeksi hesaplamaları sayesinde kişilerin obezite sınıflandırmaları elde edilir. Obezite, aşırı kiloya sahip olan kişiler için kullanılan bir terimdir. Vücut kitle endeksi, kan testleri gibi tetkikler ile obezite teşhisi kişilere konulabilir.

Vücut kitle endeksi hesaplaması ve değer aralıkları nelerdir?

Vücut kitle endeksi hesaplaması kilogram birimindeki kilonun metre birimindeki boy uzunluğunun karesie bölünmesi ile elde edilir. Dünya Sağlık Örgütüne göre vücut kitle indeksi hesaplaması obezite sınıflandırılmasında kullanılır. Vücut kitle indeksi değerlerine göre obezite sınıflandırması şu şekildedir:

  • · 18, 5 kg/m2 vücut kitle indeksinin altında olan kişiler “Zayıf” olarak sınıflandırılır.
  • · 18, 5- 24, 9 kg/m2 vücut kitle indeksi arasında olan kişiler “Normal Kilolu” olarak sınıflandırılır.
  • · 25- 29, 9 kg/m2 vücut kitle indeksi arasında olan kişiler “Fazla Kilolu” olarak sınıflandırılır.
  • · 30- 39, 9 kg/m2 vücut kitle indeksi arasında olan kişiler “Obez” olarak sınıflandırılır.
  • · 40 kg/m2 ve üzerinde vücut kitle indeksine sahip olan kişiler “Morbid Obez” yani ileri seviyede obez olarak sınıflandırılır.

Kilo alımının kontrol altına alınamadığı durumlarda obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler sorunlar gibi birçok sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Genç kişilerin kilo verimi metabolizma hızının fazla olmasından dolayı daha kolay olabilirken yaş arttıkça metabolizma hızı azalabilir ve kilo veriş hızı yavaşlayabilir.

Çocuklarda boy kilo endeksi hesaplaması nasıl yapılır?

Çocuklarda vücut kitle endeksi hesaplaması yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Çocukların vücudundaki fazla yağ oranı çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı şekilde çocukların çok zayıf olması durumunda da çeşitli problemlere yol açabilir.

Vücut kitle endeksinde şişmanlık etkisi nedir?

Vücut kitle indeksindeki şişmanlık olarak bilinen hastalık obezite olarak bilinir. Obezite çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Vücut kitle indeksinin fazla olması sonucu ortaya çıkan obezite durumunun ortaya çıkmasında çeşitli nedenler şunlar olabilir:

  • · Kalıtımsal faktörler
  • · Aşırı hareketsizlik durumu
  • · Aşırı ve dengesiz beslenme
  • · Hormonel etkiler
  • · Psikolojik faktörler
  • · Çeşitli hastalıklar

Vücut kitle indeksi 19’dan az olan zayıf kişiler diyetisyen desteği alarak düzenli bir beslenme elde edebilirler. 19 ile 24, 9 vücut kitle indeksine sahip olan normal kişiler için herhangi bir görüşmeye gerek yoktur. 25 ile 29, 9 vücut kitle indeksine sahip olan hafif şişman kategorili kişiler için diyetisyen desteği gerekir. 30 ile 34, 9 vücut kitle indeksine sahip olan şişman kategorili kişilerin sağlık açısından riskli olduğu için diyetisyen desteği almalıdır. Ayrıca mide botoksu gibi cerrahi yöntemlere başvurabilir.

35 ve üzeri vücut kitle indeksine sahip olan kişiler aşırı şişman kategorisinde olduğundan dolayı sağlık açısından çok fazla risk içerir. Bu vücut kitle indeksine sahip olan kişilerin obezite cerrahisine başvurarak uzaman desteğine başvurmalılardır.