Halka arz neden arttı?


-Halka arz ne demek?

Esasında halka arz anonim şirketlerin hisse senetlerini üçüncü kişilere satma sürecidir.
Türk mevzuatına göre 500 ortaktan fazla ortağı olan şirketlerde halka açık şirket kabul ediliyor.
Son yıllarda Türkiye'de özellikle orta ve uzun vadeli finansmanı sağlamak amacıyla şirketlerimiz hisse senetlerini satarak sermayelerine para ekliyorlar. Bu finansman anlamında şirketlere uzun süreli kaynak yaratılması gereğiyle ciddi derecede pozitif etkileyen bir süreçtir.

-Şirketler nelere dikkat etmeli?

Şüphesiz halka arz lafta kolay uygulamada zordur halka arz olabilmesi için bir şirketin ilk önce kurumsal ve finansal anlamda belli şartları yerine getirmesi gerekiyor.
Organizasyon yapısında belirli değişiklikler yapması gerekiyor ve bunlarla ilgili tüm süreçlerin SPK'dan onay alması lazım tabi mutlaka bir halka arz ile ilgili aracı kurum kullanılması gerekiyor.
Süreçle ilgili fiyatlama ve değer anlamında bağımsız denetime tabi olacak bundan sonra halka açılan şirketler tabi sürecin daha sağlıklı yürütebilmesi için biz genellikle şunu tavsiye ediyoruz.

Konuyla ilgili ciddi derecede tecrübesi ve lisansları, SPK lisansları olan bir danışmanla birlikte bu şirketlerin çalışması çok daha hızlı ve sorunsuz bir halka açılma sürecini de peşinden getirir.

-Halka arzlar Türkiye'de neden arttı?

Halka arzların Türkiye'de artışının temel nedeni kredi maliyetlerinin yüksek olması ve yatırımcıların şu anda enflasyona karşı kendilerini korumak amacıyla özellikle hisse senedi alma yönüne ağırlık vermeleridir.
Şirketlerimizin çoğu banka kredisi almak yerine sermaye piyasalarında uzun vadeli hisse senedi satarak kazanç elde ediyorlar.
Bunlar sermayeye ekleniyor genellikle ortak satış olmadığı taktirde bu da şirketlerin finansal yapısını güçlendiriyor.
Halkın teveccühü devam ettiği sürece halka arzların artmasını da görebiliriz ama henüz Türkiye'de yeterli sayıda hisse senedi ve şirket halka açılmış mıdır derseniz , değil 450'nin üzerinde şirket şu anda borsada işlem görüyor.
Bunun sayısının giderek daha da artmasını önümüzdeki dönemde bekleyebiliriz. Yurt dışında binlerce şirket borsalarda işlem görüyor.
Burada bir kavram var onu da anlatmadan geçemeyeceğim. Halka arz etmek ve borsada işlem görmek farklı kavramlardır.
SPK' den onay alıp bir aracı kurum vasıtasıyla halka arz yapıldıktan sonra borsada işlem görmek için de borsaya başvurmamız lazım bu da kotasyon olarak adlandırılan bazı borsa giriş şartlarını karşılamanızla telafi edilebilecek bir süreçtir.

Dolayısıyla halka arz edilen şirketler ayrıca borsada işlem görmek için de borsaya başvurmak durumundadırlar.
Esasında şuna dikkat etmek lazım halka arz süreci şirketin şeffaflaşması kurumsal yönetimi ve finansal anlamda denetimini daha da ortaya çıkarmakta bu nedenle halka arz yapıldıktan sonra bu iş bitti dememek lazım.
Bununla ilgili yatırımcı ilişkileri ve finansal iletişimin de çok ciddi derecede yürütülüyor olması lazım.
Çünkü halka açılmanın getirdiği yükümlülükler var; bağımsız denetim , yatırımcıları bilgilendirme , şeffaflık ve kurumsal yönetim ilklerine uyum gibi...
Dolayısıyla şirketlerin bu yapıya da kendilerini hazırlamaları gerekiyor bununla ilgili dışarıdan da destek alabilirler.