Rusya her geçen gün Ukrayna'ya daha fazla odaklanmak zorunda kalıyor. Bunu da Asya ve Afrika'dan kuvvet takviyesi yaparak sağlıyor. Rusya'nın krizi birçok aktör için yeni fırsatlar doğurdu. Peki bu fırsatları en iyi kim değerlendirecek?
Rusya'nın Orta Asya'daki boşluğunu doldurmak isteyen Çin etki alanını genişletti. Kırgızistan ve Özbekistan'la anlaşma imzaladı. Mallarını Avrupa'ya, Rusya'yı devre dışı bırakacak yeni bir demir yolu rotası üzerinden götürecek.
Karabağ Savaşı sırasında 2 bin askerini bölgeye gönderen Rusya, geçen ay Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara da müdahale etmedi.
Libya'da önce, başkent Trablus'u ele geçirmeye çalışan isyancıları destekleyen Putin yönetimi, Ukrayna Savaşı'ndan sonra Trablus'taki hükümeti tanıdı ve büyükelçiliğini açtı. Böylece paramiliter gücü Wagner'ın Libya'da faaliyet göstermesi için bir sebep kalmadı.
Binlerce askerini kaybeden Rusya, 300 bin vatandaşını daha silah altına alıyor. Suriye'deki askeri varlığını da peyderpey Ukrayna'ya transfer ediyor. Ülkede Rusya'nın yerini İran güçleri alırken bazı askeri üsler Devrim Muhafızları ve Hizbullah'ın kontrolüne bırakıldı.
İsrail'in Suriye'deki yeni duruma vereceği tepki merakla bekleniyor. Münbiç ve Tel Rıfat'ı PKK'dan arındırmak için uzun süredir Rusya ile müzakere yürüten Türkiye'nin de muhatap olması gereken aktörler değişebilir.