Türkiye Mersin'de ilk nükleer santralinin inşasına devam ediyor. İkincisi Sinop'ta kurulacak, üçüncüsü de plan aşamasında. Akkuyu ve Sinop santralleri şu anki enerji ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacak. Üçüncüsü de aynı kapasitede olursa bu oran yüzde 30'a yükselecek. Geçen yıl enerji ihtiyacımızın yüzde 33'ünü doğal gazdan, 31'ini ise kömürden karşılamıştık.
Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımına başlaması, Avrupa Birliği'nin üyelik müzakerelerini dondurmasının sözde nedenleri arasında yer almıştı.
Birlik üyesi ülkelerin yüzde 48'i nükleer enerjiyi kullanıyor. Ve Avrupa Birliği'nde tüketilen elektriğin yüzde 25'i nükleerden karşılanıyor. 171 tesise sahip üye ülkeler 12 yeni santralin inşaatını sürdürüyor. Ayrıca AB bu yılın başında nükleer enerjiyi yeşil ve sürdürülebilir, yani çevreye zarar vermeyen yatırımlar listesine dahil etti.
Nükleer karşıtlarının en büyük argümanlarından biri 2011'de Japonya'da yaşanan depremin Fukuşima Tesisi'nde sızıntıya neden olmasıydı. Japonya o güne kadar elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığı nükleer programını durdurmuştu. Şimdi ise santralleri yeniden açıyor ve sekiz yıl içinde nükleerin payını, yüzde 1'den 22'ye çıkarmayı hedefliyor.
Peki sizce Türkiye için nükleer enerji gerekli mi?