Bundan tam 40 küsür yıl önce 1979'da İran'da bir İslam Devrimi gerçekleşti ve ülkede rejim değişti. İngiltere de devrim öncesi ülkedeki karışıklıklardan faydalanıp İran'daki petrol tüccarları ile anlaştı.
Bugün BP olarak bildiğimiz Anglo-Persian Oil Company şirketi kuruldu. Bu şirket ülkenin petrol gelirinin büyük bir kısmına çöktü ve şirket İran'da olmasına rağmen İngiltere'ye fayda sağlamaya başladı.
İngiltere'den kısa zaman sonra da oyuna ABD dahil oldu. İki ülke de ülkenin lideri olan Rıza Şah'ın üstüne oynamaya başladı. İran Şah'ına 'yönetimde kalmak istiyorsan bizimle iyi geçinmen gerekiyor' diyerek ülkedeki ipleri ellerine aldılar. Şah da tahtından inmek istemediği için bir yandan saltanatı korumak için çalışıyor, diğer yandan da iktidarda kalmak için ABD ve İngiltere'nin isteklerini yerine getiriyordu. Ancak ülkedeki dini hassasiyetlerden kaynaklı oluşan baskılara daha fazla dayanamayarak ülkeden kaçmak zorunda kaldı. O günden bugüne İran kendi içinde çalkantılı dönemlerden geçerek başarısızlığa itilen ülkelerden biri haline geldi.
Peki, İran devrimler ve değişimler sonrasında nasıl başarısızlığa sürüklendi?
Başarısızlığa İtilenler serimizin bu bölümünde İran'ı anlattık.