Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın siyasetten tamamen çekildiğini açıklaması ile sokaklar hareketlendi. Bunun üzerine Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak bu gerilimi dindirmeye yetmedi. Sadr Hareketi liderinin destekçisi bazı gruplar başkent Bağdat'ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Hükümet Sarayı'na girdi.
Tüm bu yaşanan çatışmalara Irak, ilk defa sahne almıyor. Ekim 2021'deki parlamento seçimlerinden bu yana ülke, yeni bir türbülansın içinde. 2021'deki seçimleri Şii dini lider Mukteda es-Sadr'ın grubu 73 koltukla birinci olarak kazanmıştı. İran destekli Şii Fetih Koalisyonu ise seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla itiraz etse de Aralık ayında seçim sonuçları onaylandı. 329 sandalyeli parlamentodaki en büyük grup Sadr grubu olsa da hükümet kurabilmek için Sünni ve Kürt gruplar ile ittifak kurması gerekiyordu.
Ancak aylar geçmesine rağmen hükümet bir türlü kurulamadı. İran destekli Şii Koordinasyonun Muhammed Şia es-Sudani'yi başbakan olarak önermesi üzerine Sadr yanlısı milletvekilleri 12 Haziran'da Sadr'ın çağrısı üzerine istifa ederek meclisten çekildi. Böylece tansiyon giderek yükseldi ve binlerce Sadr takipçisi 27 Temmuz'da da sokaklara dökülerek meclisi işgal etti.