Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011'de bir grup ilkokul öğrencisinin okul duvarına rejimin lideri Beşşar Esed'i kastederek 'Ey doktor şimdi sıra sana geldi' yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının üzerinden 11 yıl geçti. 11 yıl aradan sonra bugün ülkede yaşadığı bölge bombalanmamış; bir yakınını kaybetmemiş, ailesinden uzak düşmemiş bir Suriyeli bulmak neredeyse imkânsız.
Uluslararası toplumdan yeterince baskı görmeyen Rusya ve İran destekli Esed rejimi, işlediği savaş suçlarından yargılanmazken, yıllardır da siyasi çözüme yanaşmıyor. Esed rejimi ve destekçileri başta olmak üzere tarafların çatışmaları nedeniyle yaklaşık 7 milyondan fazla sivil yerinden edildi ve mülteci konumuna düştü. Tüm bu yaşananlar sonucunda fiilen parça parça olan Suriye bugün hala güç odaklarının kıskacında olmaya devam ediyor.
Özetle Suriye, bir devletin nasıl başarısız bir devlete dönüştüğünün ve bu dönüşümün terörizmden mülteci krizlerine, bölgesel istikrarsızlıktan ekonomik yıkıma kadar geniş bir bölgeyi nasıl etkileyebileceğinin önemli bir vitrini olarak karşımıza çıkan onlarca ülkeden sadece biri.