Irak'ın ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçlerince işgalinin üzerinden 19 yıl geçti. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in biyolojik silahlar ürettiği iddiasıyla başlatılan işgal, ülkeye sözü verilen 'demokrasi' yerine sivillere büyük bedeller ödetecek siyasi ve güvenlik alanında kaos getirdi. BM'nin kontrolleri sonucunda nükleer silah tehditi bulunamadı. Ancak ABD ve ona destek veren İngiltere, BM'nin kararını dikkate almadan Irak'ı işgal etmek için düğmeye bastı.
Ülkeye 'istikrar ve demokrasi' getirileceği vaadedilen operasyona 'Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu' adı verildi. Oysa ki bu askeri müdahale yüz binlerce sivilin hayatını kaybetmesi, milyarlarca doların harcanması ve son olarak terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasına zemin hazırladı. İşgalle birlikte başlayan ABD askerlerinin varlığı yaklaşık 9 yıl sonra 18 Aralık 2011'de son buldu. Bugün ise ABD'nin 4 yıl öncesinde terk ettiği Irak'ta büyük yıkımlara yol açan DEAŞ, ülkenin üçte birine tekabül eden Musul, Enbar ve Salahaddin vilayetleriyle Diyala ve Kerkük'ün bir kısmında hakimiyet sağladı. Ülkeyi kanlı bir kaosa sürükleyen işgal, sayıları net olarak bilinmemekle birlikte binlerce sivilin hayatını kaybetmesine, çok daha fazlasının göç etmesine yol açtı.
Yani anlayacağınız savaşın faturası sivillere kesildi. Tüm bu yaşananlar sonucunda dünya, ABD'deki İkiz kulelerin bombalanması olayında saldırının El-Kaide terör örgütü tarafından mı yoksa ABD'nin bir oyunu mu olduğunu dahi anlayamadan ABD'nin Irak'ı işgali ile karşı karşıya kaldı. Peki, saldırıyı Afganistan merkezli El Kaide yaptıysa eğer ABD neden Irak'a girdi?
Başarısızlığa İtilenler serimizin bu bölümünde Irak'ı anlattık.