Falcon Heavy, ağır yük fırlatma aracıdır. Ana gövdeye fazladan eklenen iki adet roketten oluşmaktadır. Bu yapılandırma ile görev yükü miktarını yaklaşık 54 tona yükselterek dünyanın en güçlü roketi olma özelliğine kavuşuyor. Ağır yük roketleri uzaya çok sayıda uydu fırlatarak birim fırlatma maliyetlerini düşürüyor. 54 ton ağırlığında olan bu canavar, SpaceX şirketinin en büyük rakibi olan ULA'in Delta 4 roketine göre iki kattan daha fazla yük taşıyabiliyor. Hem de üretim maliyeti üçte bir olduğu halde.
Falcon Heavy özel bir tek parça roket değil. SpaceX maliyetleri azaltmak için üç Falcon 9 roketini birbirine bağladı. Nitekim roketin üst kısmındaki soğutma borularını görebiliyorsunuz. Fakat bu fırlatma sırasında kaza riskini artıran kompleks bir çözüm. Bu sebeple Elon Musk da özetle, “Falcon Heavy'den tek beklentim yerden iyice yükseldikten sonra patlaması. Bari fırlatma pistine ve kulesine zarar vermesin de NASA'ya tazminat ödemeyelim” demişti.
Kalkış anında 2700 tondan fazla itiş gücü sağlayan Falcon Heavy, tam güçle çalışırken 18 adet Boing 747 yolcu uçağı kadar itiş gücü üretecek. Bu sebeple de sektörde kullanımda olan diğer roketlerden iki kat güçlü olacak...
Meraklıları için, dev roketin fırlatma rampasına götürülmeden önceki hangar görüntülerini paylaşıyoruz.
+ GZT’de video editörü olarak görev yapıyor. GZT’nin 1 dakikalık videoları ve özel story içeriklerini oluşturmak dışında gündeme dair videoları da GZT sistemine dahil ediyor. Ahmet’e Ahmet.zarifoglu@gzt.com adresinden ulaşabilirsiniz.