Yeni Rus füzesi Avrupa'nın sonu mu olacak?

Bu videoda, Rusya'nın Ukrayna'yı vurduğu Oreşnik füzesinin ne olduğunu, balistik füzelerin nasıl çalıştığını ve ABD'nin Ukrayna'ya Amerikan üretimi füzelerin Rus topraklarına yönelik kullanma izninin nelere yol açabileceğini ele alıyoruz. GZT Özel İçerik Editörü Salih Cuma Aydın son gelişmeleri anlatırken Defence Turk Yayın Koordinatörü Ahmet Alemdar yorumlarıyla içeriğe katkı sağladı.

Ukrayna ilk kez Amerikan, İngiliz ve Fransızların füzeleriyle Rusya'yı vurdu. Tabi bu ABD Başkanı Joe Biden'ın onayıyla oldu. Koltuğu Donald Trump'a bırakmadan önce gerilimi artıracak bir hamleydi bu. Rusya ise bir karşılık verme hazırlığı içerisine girdi. Çok geçmeden, daha önce hakkında bilgi vermediği yeni bir füzeyle Ukrayna topraklarını hedef aldı. Ukrayna'nın doğusundaki Dnipro kentinde bulunan bir askeri-sanayi tesisi vurulmuştu. Sovyetler Birliği döneminde kalan bu tesiste önceden çeşitli roketler geliştirilmekteydi. Fabrikayı vuran füzenin adı fındık ağacı anlamına gelen Oreşnik olduğu açıklandı. Daha önce kimsenin adından dahi haberdar olmadığı orta menzilli hipersonik balistik füze, nükleer olmayan hipersonik bir savaş başlığı taşıyordu. Fakat nükleer harp başlığı taşıyabildiğini ve bu şekilde ateşlenebileceğini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Çünkü nükleer başlık takılmasa da gelecekte takılabilir. Böylece nükleer bir saldırı gerçekleşmiş olur. Rusya Devlet Başkanı Putin'e göre saldırı, ABD ve İngiltere'ye bir mesajdı. Bu iki ülke kendi ürettikleri silahların Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanılmasına müsaade etmişti. Putin, hem Ukrayna'yı hem de ona silah veren ülkeleri vurma hakkına sahip olduklarını vurguladı.

Ukrayna, yalnızca Rusya'nın değil, aynı zamanda küresel güçlerin de silahlarını test ettiği bir laboratuvara dönüşmüş halde. Savaş yalnızca bölgesel çatışmalarla sınırlı değil. Neredeyse tüm dünyadan insanlar iki ordunun saflarına asker olarak katıldığı bir durumun içerisindeyiz. Yine dünya ülkeleri kendi silahlarıyla da birbirlerine karşı bir savaş veriyor diyebiliriz. Gelecekte kendilerinin başrolde olacağı savaşlar için şu anda kendi silahlarını ölçüyorlar. Nükleer tehditler, hipersonik füzeler ve uzun menzilli insansız hava araçlarıyla şekillenen bu savaş gün geçtikçe daha fazla dünya çapında bir güç mücadelesine evriliyor. Ukrayna sahası, uluslararası düzenin geleceğini belirleyecek olan bir satranç tahtası artık.