Türk Devletleri Teşkilatı Ortak Türk Alfabesini oluşturdu. Ama bekleyin… Yeni alfabe, 29 harfimize ek 5 farklı harf daha içeriyor. Yeni harfler nasıl kullanılacak? Yakından bakalım.
Q ve X'e yabancı dillerden aşina olsak da anlamları farklı. X, Azerbaycan Türkçesi ve Tatarca da hırıltılı H olarak kullanılır. Yani, bizde ki ıhlamur gibi kelimelerin h sesine yakın.
Q ise K veya G sesine yakın. Q ile yazdıkları “Komşu, Kalın” gibi kelimelerimiz ortak.
Ters E bizdeki 'e'den daha açık bir ton. Pekmez ya da erken gibi kelimelerdeki açık 'e' sesi gibi düşünün. Kazakça, Tatarca ve Gagavuzcada oldukça yaygın.
Şapkalı N'ye geniz N'si de denir. Genizden çıkarak N ile G arası bir ses oluşturur. Genellikle Saňa veya Deňiz gibi kelimelerde ortada kullanılır.
Şapkalı U'yu bilenleriniz vardır. “Hükûmet” gibi Arapça ve Farsçadan geçen pek çok kelimede şapkalı u kullansak da bu yeni sesin şekli ve kullanım amacı bildiğimiz şapkalı u harfinden farklı. Şapkalı u harfi lehçe ve ağızlarda kullanılan uzun u veya u-ü arası bir sese denk geliyor.
+ GZT Özel İçerik Editörü. En doğudan en batıya, en kuzeyden en güneye habercilikte yenilikçi yaklaşımlar geliştirip içerik üretiyor. Kendisine mail veya sosyal medya adresleri üzerinden ulaşabilirsiniz.