Uçakta koltuk ayarı tartışması

Uçakta önündeki yolcunun koltuğunu arkaya doğru yatırmasından rahatsız olan kişi kendi gücüyle koltuğu itmeye çalıştı. Kısa süren tartışmayı kabin memuru sonlandırdı.



Peki uçakta yolcuların koltuğunu yatırması temel bir hak mı yoksa lüks mü?


Yapılan tüm araştırmalar, uçakta en rahatsız edici yolcu hareketinin, öndeki koltuğu sonuna kadar yatırarak, zaten dar olan diz mesafesinin iyice azaltılması olduğunu ortaya koyuyor.

Gökyüzünde ciddi tartışmalara hatta uçağın acil iniş yapmasını gerektirecek kavgalara neden olan bu mevzuda suçlu koltuğun kendisi mi? Koltuğunu yatıran kişi mi? Yoksa buna tepki veren yatan koltuğun arkasındaki kişi mi?

Koltuğu yatırmak haktır düşüncesinin savunucuları genellikle 'uçakta o kadarcık da hakkımız olsun' düşüncesinde. Koltukların en iyi durumda bile geriye yatırılma yeteneklerinin bir kaç santimetrenin ötesine geçemediğini düşünen bu yolcular, bahsedilen bir kaç santimetrenin, hava yolu seyahatlerinde kalan son bir hak olduğu görüşünde birleşiyor.

Koltuğu yatırmak konusunun lüks olduğu düşüncesini savunanların temel dayanağı; ihtiyaçlar hiyerarşisinin hiçbir yerinde 'uçak koltuğunda rahat olmak tan bahsedilmediği. Bu nedenle, her yolcunun havayolu ile seyahat edebiliyor olma hakkı; o kişiye seyahat esnasında koltuğunu arkaya yaslama hakkını vermiyor düşüncesindeler.

Herkesin bu bunu bir hak olarak görmesinin, seyahatleri işin içinden çıkılmaz bir keşmekeşe dönüştürür fikrindeler. Koltuğu geriye yatırma durumunun, uçakta sunulabilecek özel ayrıcalıkların başında geldiğini düşünen bu yolcular, eğer bir yere kahvaltıya giderseniz, kahvaltının içinde pastırma gelmesini beklemezsiniz. Eğer pastırma isterseniz de aradaki farkı ödeyerek bunu elde edebilirsiniz diyorlar.