Türkiye'nin BRICS üyeliği ne anlama geliyor?

GZT Özel İçerik Editörü Salih Cuma Aydın ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi 22-24 Ekim 2024'te Rusya-Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi'ni değerlendirdi.

Rusya'da gerçekleşen zirveye 20'den fazla devlet başkanı katılırken, 36 ülkeden temsilciler de hazır bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO üyeliği Türkiye'nin BRICS üyeliğine engel değil açıklamasında bulunurken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise 'Türkiye'nin BRICS ülkeleriyle işbirliği yapması egemenlik hakkıdır.' dedi.

Görüşmelerde Gazze de gündeme geldi. Zirveden sonra kaleme alınan Kazan bildirisinde dikkat çeken diğer hususlar ise BM'nin reformu, tek taraflı uygulanan yaptırımlar ve yeni ödeme sistemi oldu

Çin BRICS'i dünya düzenini değiştirmek için bir araç olarak görüyor. Bu yılın BRICS Zirvesi Hindistan açısından da özellikle önemli çünkü ülke grubun iki etkin gücü olan Çin ve Rusya ile yakın ilişkiler tesis ediyor.

BRICS üye ülkelerinin ileri sürdüğü gibi örgüt belki günümüzde tek kutuplu dünya düzenine son veren ikinci bir kutbun henüz yeni bir merkezi olmasa da özellikle Kazan Zirvesi, BRICS'in birçok ülke için yeni bir arayış olduğunu ortaya çıkardı.

Zirveden hemen sonra önemli bir gelişme yaşandı. Çin Devlet Başkanı Jinping ile Hindistan Başbakanı Modi, Himalayalar bölgesinde uzun yıllardır devam eden anlaşmazlığa son verdi. Hindistan 25 Ekim'de bölgedeki birliklerini çekti.

Gelecekte BRICS, Batı merkezli dünyaya alternatif olur mu? Silahlı bir güce sahip olabilir mi? G-8 ve G-20 oluşumlarını geride bırakabilir mi? Önündeki fırsatlar ve engeller neler?

Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriği izleyebilirsiniz.