30 milyon kilometrekare alan… 1.4 milyar nüfus… 54 ülke… Kültürel zenginlikler… Doğal kaynaklar… Büyük bir ihracat pazarı… Bugün dünyanın belki de en çok ilgi çeken ve merak edilen kıtası, hatta Türkiye için “Ne işimiz var orada?” denilen bir kıta Afrika… Sahi, Ne işimiz var Afrika'da? SETA Dış Politika Araştırmacısı Tunç Demirtaş 10/On için anlattı.
Tunç Demirtaş: 'Son çeyrek yüzyıla baktığımızda Türkiye'nin Afrika'ya yönelik ilgisi, yadsınamaz derecede öne çıkıyor. Bu içeriği hazırlamamızın temel sebebi Türkiye'nin Afrika'da diğer ülkelerden aslında nasıl ayrıştığını veya Türkiye'nin Afrika'da gerçekten işinin olup olmadığını anlamaya çalışmak. GZT takipçileri Afrika'ya yönelik ciddi anlamda zaten ilgi göstermiş durumda ve bu ilgiye giderek yoğunlaşıyor. Bu içerikte Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet kurumlarına bağlı kaynaklardan, aynı şekilde akademisyenlerin oluşturmuş olduğu kaynaklardan ve ekonomik veriler bağlamında, göstergeler bağlamında da TÜİK verilerinden yine aynı şekilde Dünya Bankası verilerinden faydalanarak bu içerik oluşturuldu.'
Bu içerikte şu sorulara cevaplar verdik: Türkiye'nin Afrika'daki varlığı nasıl arttı? Türkiye neden Afrika'ya ilgi duyuyor? Hangi devlet başkanları Afrika'yı ne kadar ziyaret etti? Türkiye sadece kendi ekonomik kazancı için mi Afrika'da? Türkiye'nin Afrika'daki gizli ajandası var mı? Varsa nedir? Türkiye'nin Afrika'daki Amaçları ne? Türkiye, Afrika'da bulunduğu süreçte ne kadar ekonomik kazanç elde etti? Afrika ülkelerinin güvenliği Türkiye için önemli mi? Türk Savunma Sanayi için Afrika ne kadar önemli? Türkiye Afrika'da bulunan diğer ülkelerden neyi farklı yapıyor?