Türk dünyası enerji bakımından ne kadar güçlü?

Orta Asya (Türkistan)'daki devletler ekonomilerini doğal kaynakların kullanımı üzerine de şekillendiriyor.

Bu içerikte bölge ülkelerini tek tek ele aldık. Hangi topraklardan hangi madenler çıkıyor? Kim çıkarıyor? Ne kadar satılıyor vb. soruların cevaplarını aradık.

Kazakistan geniş uranyum, taş kömürü, petrol ve doğalgaz yataklarına sahip. Bunların çıkarılması ve dünya pazarlarına arz edilebilmesi için yerli ve uluslararası şirketlerle konsorsiyum kuruldu.

Türkmenistan dünyanın en geniş dördüncü doğalgaz rezervlerini bulunduruyor. Enerji santralleri ve ısınma için kritik öneme sahip bu kaynağın alıcılara sunulabilmesi için yeni hatların kurulması gündemde.

Türkmenistan ve Çin uzun süreli ve büyük kapsamlı tedarik anlaşmaları imzaladı. Türkmenistan'dan yola çıkan doğalgaz Sincan Uygur Özerk Bölgesi üzerinden Çin topraklarına giriyor.

Özbekistan'da 2022 ve 2023'te yaşanan geniş çaplı elektrik kesintilerinden sonra Rusya'dan doğalgaz tedarik edilmesi için çalışmalar başladı.

7 Ekim 2023'te tarihte ilk kez olacak şekilde Rusya'dan Orta Asya (Türkistan) ülkelerine yönelik gaz akışı başladı. Öncesinde buradaki gaz kaynakları Rusya üzerinden dünya pazarlarına sunuluyordu.

Ancak, bu tarihten itibaren hatlar tersine de çalışacak şekilde modernize edildi. Artık Rus gazı bölge ülkelerine ulaşıyor.

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi Orta Asya (Türkistan)'daki enerji rotaları ve bölgedeki etkisini ele aldı.