GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ile İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi BRICS ve Türk Devletleri Teşkilatı'ndan bahsetti.
2024 yılı itibarıyla toplam 4 ülke BRICS'e katıldı. Ayrıca eski Devlet Başkanı Alberto Fernandez döneminde BRICS'e katılmak isteyen Arjantin'in üyelik serüveni 2023 Arjantin devlet başkanı seçimlerinden sonra başa gelen yeni Devlet Başkanı Javier Milei döneminde son buldu.
Son genişlemede Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri sisteme dahil oldu. Ek olarak, Suudi Arabistan ve İran gibi iki ezeli rakip olan ülke aslında aynı platformda buluşma imkanına sahip oldu.
2014'te dönemin BRICS üyelerinin aldığı kararla Yeni Kalkınma Bankası isiyle BRICS'e ait özel banka kuruldu. Dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahip olan ve döviz havuzunun büyük bir kısmını oluşturan Çin, daha önemli bir yönetim rolü istiyordu. Çin aynı zamanda rezervlere ev sahipliği yapan ülke olmak istedi.
BRICS'ın yakın gelecekteki en önemli gündemi: Ortak para birimi. Bu sürecin dijital mi fiziki mi olacağı konusunda belirsizlik mevcut.
Son olarak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katıldı.
Toplantıda öne çıkan başlıklardan ve Fidan'ın demeçlerinde altını çizdiği noktaları ele aldık.
BRICS'in yapısı ne? Neyi amaçlıyor? Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) gelecekte BRICS'e alternatif olabilir mi? Orta Asya (Türkistan) 'daki devletlerin BRICS ile ve üye ülkelerle ilişkileri nasıl?
Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.