Türk devletleri Orta Asya Birliği’ni neden kurdu?

GZT Özel İçerik Editörü Salih Cuma Aydın ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi Orta Asya Liderler Zirvesi'ni değerlendirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman katıldı.

Orta Asya Devlet Başkanları 6. İstişare Toplantısı sonrası Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderleri bölgesel işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan “Orta Asya-2040 Konsepti” belgesini imzaladı.

5 ülkenin liderleri toplantıda, siyaset, ekonomi, ticaret, kültür ve ulaşım gibi alanlarda yapılacak işbirliği konularını ele aldı.

Liderler askeri ve teknoloji konularında yapılabilecek ortaklıkları da görüştü.

Zirvede, 'Orta Asya-2040 Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma Kavramı', '2025-2027 Bölgesel İşbirliğini Pekiştirme Yol Haritası' ve '2025-2027 Orta Asya Ülkelerinin Endüstriyel İşbirliği ve Kalkınmasına Yönelik Eylem Planı' dâhil karşılıklı anlaşmalara imza atıldı.

Orta Koridor'un önemi artıyor. Orta Koridor, Türkiye'den Kafkaslara uzanarak Hazar Denizi'ni aşan, Türkmenistan ve Kazakistan'ı takip ederek Çin'e ulaşan tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Zengezur Koridoru'nun açılması ile Orta Koridor'un jeopolitik önemi daha da artacak gibi görünüyor. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattıyla Orta Koridor üzerinde kesintisiz demir yolu altyapısı mevcut. Ülkeler arası bağlantıların çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor.

Zirvede neler konuşuldu? Hangi kararlar alındı? Gelecekte bölge ülkelerini neler bekliyor?

Bu ve bağlantılı tüm sorular ile çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.