Suya gömülecek Tuvalu'nun dijital ülke olma planı nedir?

Burası dünyanın en az ziyaret edilen ülkesi olan Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki Tuvalu. 26 kilometrekarelik yüzölçümü ile en az nüfusa sahip olan ikinci ülke. 2023 yılında sadece 3.000 kişi ziyaret etmiş. Peki bunun sebebi ne olabilir?

Tuvalu batıyor, yani ülke sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. 75 yıl içinde haritadan tamamen silinip yok olacak. Fiziki olarak yok olmamak isteyen ülke dijitalleşme kararı aldı.

Tuvalulu yetkililer, ülkelerini başka bir toprak parçasına taşımak ve fiziki bir ülke olarak varlığını sürdürmek yerine dijital bir ulus olmayı planlıyor. Tuvalu, bunu başarabilirse dünyanın ilk dijital ülkesi olacak!

Dışişleri Bakanı Simon Kofe'nin yaptığı açıklama şu şekilde: “Topraklarımız yok olurken dünyanın ilk dijital ülkesi olmaktan başka çaremiz yok.”

Bu ülkeyi batmadan görmek isteyenler için İstanbul'dan bir rota oluşturdum. Tuvalu'ya Nadi üzerinden haftada yalnızca iki uçuş var. Önce İstanbul'dan 19 saatlik direkt uçuşla Avustralya'nın Melbourne şehrine, oradan Fiji Adaları'nın ana uluslararası havaalanı olan Nadi'ye ve Nadi üzerinden bir uçuşla Tuvalu'nun başkenti Funafuti'ye ulaşabilirsiniz.