Suriye Türkmenleri ne yaşadı?

Bu videoda, GZT Özel İçerik Editörü Salih Cuma Aydın Suriye Türkmenlerinin bilhassa bugününe ve tarihine değinirken SETA Dış Politika Araştırmacısı Kutluhan Görücü yorumlarıyla içeriğe katkı sağladı.

Türkmenler bin yılı aşkındır Suriye topraklarında yaşam sürüyor. Tarih içinde kuzeyde Bayır-Bucak'tan Halep'e güneyde Hama'dan, Humus'a, başkent Şam ve Golan'a kadar yukarıdan aşağı bir yerleşim alanı oluşturmuşlar. Bunun bir sebebi var. O da bu hattın hac yolu üzerinde olmasından kaynaklı. Türkmenlerin varlık gösterdikleri şehirleri tek tek inceleyip buralarda nasıl bir yaşama sahip olduklarına bakalım.

2011 yılında, her şey 180 derece tersine dönmeye başladı. Arap Baharı nihayet Suriye'ye sıçrarken rejimin barışçıl protestolara sert müdahalesi, ülke genelinde domino etkisi oluşturdu. Şam, Halep ve Humus gibi şehirlerde halk sokağa dökülmeye başladı. Türkmenler de rejimin devrildiği güne kadar önemli mücadelelere girişti.

Rejiminin düşmesiyle Suriye yeni bir döneme giriyor. Artık eski dönemdeki baskı politikaları sona erdi. Türkmenlerin geleceği için umut vadeden bir sürecin ilk aşamalarına tanık oluyoruz.

Birçoğu doğup büyüdüğü köylerine dönmeye başladı bile. Çatışmalar sürecinde evleri rejim ve İran milisleri tarafından işgal edilmişti. Bazıları köylerine döndüklerinde evlerinin yıkıldığını gördüler. Yalnızca çevrelerindeki maddi yapıları değil, kültürlerini de yeniden inşa etmeye başlayacaklar.

Fakat bir gerçek var ki artık kendi kültür ve kimliklerini muhafaza etmeleri eskisinden daha kolay olacak. Aynı şekilde ülke siyasetinde de önemli yerler edinip Türkmenlerin haklarını koruyabilirler. Bazıları arasında unutulmaya yüz tutmuş Türkçe öğrenimi ise yeniden canlandırılabilecek. Yeni Suriye yönetiminin de Türkmenlere devlet kadrolarında görev vermesi bekleniyor.