Sularımızdaki plastik kirliliği nasıl çözülür?

Trabzon'dan Artvin'e, Ordu'dan Rize'ye Karadeniz plastik kaynıyor. Bu kirlilik elbette bize besin zinciri yoluyla geri dönüyor ancak bu plastikler nereden geliyor?

Prof. Kenan Gedik ve ekibi, 15 farklı akarsuda her 1 kilogram dip çamurda ortalama 597 mikroplastik tespit etti. En yüksek mikroplastik yoğunluğu kilogramda 1990 adet yani 50-60 mikrogramla Trabzon Değirmendere'de, en az yoğunluk ise kilogramda 27 adet yani 0,6-0,7 mikrogramla Rize Çayeli'ndeki Büyükköy Deresi'nde saptandı.

Bu plastiklerin asıl nedenine gelirsek: Gedik, 'Deşarj sularının yarısı akarsulara bırakılıyor; bu nedenle plastikler yoğun olarak denizlere ulaşıyor,' dedi. Deşarj suları, suları dediğimiz su endüstriyel tesisler, fabrikalar, yerleşim alanları gibi çeşitli kaynaklardan gelen, genellikle kimyasal maddeler, atıklar içeren arıtılmamış veya yetersiz arıtılmış sular anlamına geliyor.

Değirmendere'deki yüksek kirlilik, endüstriyel faaliyetlerin yoğunluğu, nüfus ve turizme bağlandı.

Peki, çözüm ne olabilir?

Gedik'e göre fabrikaların atık su arıtma sistemlerini geliştirmesi, plastik kullanımını azaltmak ve atık su sistemlerine bağlı olmayan hanelerin bu sistemlere bağlanması Karadeniz'i koruma yolunda atılması gereken ilk adımlar.