Sosyal medya çeteleri çocukları nasıl tuzağa çekiyor?

Sosyal medya çeteleri çocukları nasıl tuzağa çekiyor? Discord ve Telegram kanalları üzerinden şantaj ve tehdide maruz kalan çocuklar örgütler tarafından istismar ediliyor.

Anlık görüntülü ve yazılı mesajlaşma uygulamalarında toplanan sapkın örgütler, özellikle kız çocuklarını tuzağa düşürerek istismarda bulunuyor, çocukları tehdit ederek sapkın eylemlerde bulunmaya zorluyor.

İstismarcılar, mağdurları talep ettikleri şeyi alamazlarsa ellerindeki içeriği çevrimiçi olarak yayınlamak veya kişinin aile ve arkadaşlarına göndermekle tehdit ediyor. Sonrasında ise şantajla adeta köleleştiriyor.

UNICEF, 25 ülkedeki çocukların yaklaşık %80'inin , internet ortamında istismar veya sömürü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Çocukların bu tuzaklara düşmemesi için ise ailelere büyük görev düşüyor.

Uzmanlar aşırı otoriter veya aşırı serbest ebeveynlik tarzlarının empati ve duygusal bağ kurma becerilerini zayıflattığını bu nedenle ne aşırı ne de çok serbest olunmaması gerektiğini dile getiriyor.

Küçük yaştan olumsuz yetiştirilme davranışlarına maruz kalan çocukların, içindeki öfke ve nefretin intikamını dünyadan almak gibi yanlış inanışlar beslediğini vurgulayan uzmanlar, aile içindeki şiddet veya ihmalin, çocukların duygusal gelişimlerini kötü yönde etkilediğine değiniyor.

Psikolojik desteğin yanı sıra sosyal medyadaki istismardan korunmak için çocuk koruma programları gibi internette yer alan uygunsuz içeriği engelleyici teknik sınırlamalar getiren uygulamaların kullanılması da tavsiye ediliyor.