Sivrisinek ısırığı sonrası hayatını kaybetti

Sinekler can almaya devam ediyor. ABD'nin New Hampshire eyaletinde, nadir görülen ve sivrisinekler tarafından bulaşan Doğu At Ensefaliti (EEE) virüsü nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Yetkililer nadir görülen bu tehdidin iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşmesinden endişe ediyor.

Bölgede en son 2014 yılında aynı virüs kaynaklı 3 kişide enfeksiyon tespit edilmiş ve bunlardan ikisi ölümle sonuçlanmıştı.

Eyalet yetkilileri, halka sokağa çıkma yasağına uymalarını, kamu parklarının kapatıldığını ve sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak için hava ve kara ilaçlamalarının başlatıldığını duyurdu.

Hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kusma, ishal, nöbetler, davranış değişiklikleri ve uyuklama gibi semptomlar bulunuyor. 15 yaş altı ve 50 yaş üstü bireyler, daha yüksek risk grubunda yer alıyor.

Hastalık, beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanması gibi ciddi nörolojik hastalıklara da yol açıyor. Enfekte olanların yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybediyor, hayatta kalanların çoğu ise kalıcı fiziksel veya zihinsel etkilerle karşı karşıya kalıyor. Şu anda hastalığa karşı etkili bir aşı veya tedavi bulunmuyor.