Sakarya'nın Kocaali ilçesinde oluşan obruğun, yer altı suyu oynamaları sonucu gelişen mağara tavanlarının çökmesi sonucu meydana geldiği tespit edildi.
Kocaali Belediyesinin davetlisi olarak geçen hafta Gümüşoluk Mahallesi'nde oluşan obruğu incelemek üzere bölgeye gelen paleosismolog Ramazan Demirtaş, obruklarla ilgili teknik inceleme yaptı.
Demirtaş, obruk ve bir vadi boyunca 15-20 metre çaplı eski çökmelerin oluşum mekanizmasının büyük çoğunluğunun, yer altı oynamaları sonucu gelişen mağara tavanlarının çökmesiyle oluşan dolin (kapalı veya yarı açık çukur) ve uvala (dolin çukurlarının birleştiği karstik oluşum) türü çökmeler olduğunun belirlendiğini kaydetti.
Bölgenin antik bir yer olabileceğini ve burada yer altı mağaralarının olduğunu dile getiren Demirtaş, 'Bunların altında oda mezarlar, tüneller ve höyükler var. İnceleme yaptığımız bölgede muhtemelen bir mağara benzeri bir şey var. Uydu görüntülerinden inceleme yaptığımız zaman bu arazinin 1,5 kilometrelik hat boyunca özellikle kuzey tarafında volkanik birimler, güney tarafında ise kil ve kum taşı dediğimiz üst kretase bölgeler var.' diye konuştu.