GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve TEPAV Direktörü Emekli Diplomat Gülru Gezer diplomasideki caydırıcılık ve güç dengesi etkisini Ortadoğu ve dünyanın farklı noktalarındaki çatışma bölgelerindeki gelişmelerle değerlendirdi.
Diplomaside 'caydırıcılık' etkisi, bir devletin başka bir devleti veya aktörü belirli bir davranıştan (genellikle saldırgan veya zararlı bir eylemden) vazgeçirmek için kullandığı stratejilere denir. Caydırıcılık, askeri gücün yanı sıra ekonomik yaptırımlar, diplomatik baskılar veya uluslararası destek vaatleri gibi araçlarla sağlanabilir.
Günümüzde İsrail ve Rusya'nın kendi bölgelerinde giriştikleri yöntemlerin arkasındaki temel sebep uluslararası kamuoyu tarafından yeteri kadar cezalandırılamayacakları algısıdır.
'Dehşet dengesi,' Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan ve özellikle nükleer silahlar bağlamında kullanılan bir kavramdır. Bu terim, iki veya daha fazla düşman devletin birbirine karşı yoğun yıkıcı güce sahip olduğu, yani nükleer silahlarla donanmış olduğu durumda oluşan dengeyi ifade eder. Böyle bir durumda, her iki taraf da birbirine saldırırsa, her iki tarafın da kesin yıkımla karşılaşacağı açıktır. Bu tehdit, ülkelerin doğrudan çatışmaya girmesini önler ve savaşı önleyen bir denge oluşturur.
İsrail-Filistin Savaşı'nı, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı, İsrail'i savunmak için Ortadoğu'ya gönderilen Amerikan askerlerini ve silahları ile savaşan aktörlerin karşı tarafı caydırabilmek için neler yaptığını ele aldık.
Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.