GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ateş, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı istihbarat perspektifinden değerlendirdi.
2014'te Kırım'ın ilhak edilmesinden sonra iç karışıklık durumundan uzun süre çıkamayan Ukrayna'da 2022 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla yönetimi devirmek üzere askeri operasyon başlatıldı.
Ukrayna - Rusya Savaşı'nın istihbari boyutunu ele aldık. Açık kaynak istihbaratı yöntemleri de bu savaşta iki tarafın birbirine yönelik hamlelerini belirleme ve tespit etme konusunda önemini koruyor.
Ukrayna - Rusya Savaşı'nda İKK (istihbarata karşı koyma) faaliyetlerinin önemini değerlendirdik. Kamuoyunda geniş yer almayan ancak kritik önemi olan olay ve olguları analiz ettik.
Örnek olarak, Ukrayna yetkilileri, Nisan 2020'de Ukrayna güçleriyle birlikte doğu Ukrayna'da faaliyet gösteren Çeçen savaşçılar hakkında FSB'ye bilgi sağladığı ve Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ile Çeçen savaşçıların lideri Adam Osmayev'in Rus suikastını destekleyecek bilgiler verdiği gerekçesiyle SBU (Ukrayna istihbaratı) generali Valeriy Shaytanov'u tutukladı.
Savaş sürecinde Ukrayna İstihbaratı ve Batılı istihbarat servislerinin ilişkisi nasıl gelişti ve savaşa ne derece etki etti? Savaşın hem karar alma hem de muharebe aşamalarında en çok hangi Rus istihbarat servisi rol oynadı?
2024 Ağustos'ta MİT Başkanlığı'nın öncülüğünde Ankara'da gerçekleşen çok taraflı (Rusya-Ukrayna-ABD-Almanya-Slovenya-Norveç-Belarus) esir takası sürecinde Rusya ve Ukrayna arasında yapılan değişimdeki tutsaklardan da bahsettik.
Bunlar ve bağlantılı tüm soruların cevabı için içeriğimizi izleyebilirsiniz.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.