Özel Harp Uzmanı Azerbaycan Ordusu saldırı videolarını izliyor

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve Özel Harp Uzmanı Emekli Yarbay Mitat Ferhat Dur 2020'de özgürlüğüne kavuşan Karabağ Savaşı'na ait Azerbaycan Devlet Televizyonu (AZTV)'nun yayınladığı görüntüleri izleyip analiz etti.

Ermenistan ordusu 12 Temmuz 2020'de Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine ve ardından 27 Eylül 2020'de Karabağ çevresindeki Azerbaycan topraklarına saldırmıştır. Azerbaycan'ın meşru müdafaa hakkını kullanması sonucunda Ermenistan kendi açtığı savaştan yenik çıkmış ve Azerbaycan'la barış antlaşması imzalamak zorunda kalmıştır.

Savaşa ait çekilen videoda karşımıza çıkan 'can dostu' uygulamasını anlattık. Bu mefhum savaş zamanında ortaya çıkıyor. Askerler, savaş sırasında ne olursa olsun can dostunu geride bırakamıyor. Can dostu kendi can dostunun sağlığından, yediğinden, içtiğinden, varsa problemlerinin de çözülmesinden sorumlu oluyor.

Ayrıca Azerbaycan askerlerinin cebri keşif yaptığı anları değerlendirdik. Bu yöntemde, küçük bir birlikle ya da rastgele atışlarla düşman karşılık vermeye zorlanır, böylece durumunu ve pozisyonunu ele vermiş olur.

Emir-komuta zinciri içinde birliklerden sorumlu subayların askerleri hakkındaki durum ve anlık gelişmeleri takip etmesi gerektiğinden bahsettik.

Konu ile ilgili olarak Özel Harp Uzmanı Mitat Ferhat Dur, Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış Ezineli Yahya Çavuş'un başarısını da anlattı.

İngiliz kuvvetinin Aytepe'ye taarruzu başladığı esnada Ertuğrul Koyu'nda da hareketlenmeler görülmüştü. Ertuğrul Koyu'nun batı yönüne konuşlanan ve koyu yandan gören Yahya Çavuş'un beş manga askeri, söz konusu taarruzu durdurmayı başarmıştı.

Yoğun çatışmalardan dolayı cephelerde subay kayıplarının çok olması, 10. Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Hüsnü Bey'in şehit olması üzerine Takım Komutanlığını görevini Yahya Çavuş üstlenmişti. Yahya Çavuş beş mangalık kuvvetiyle burada büyük bir kahramanlık ve komutanlık dirayeti göstererek Ertuğrul Koyu-Gözcübaba siperlerinin İngiliz müfrezeleri tarafından ele geçirilmesini önledi.

Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.