Gayrınizami harp içerisinde taraflar mağaraları ve tünelleri kullanabilir. Örneğin, Vietnam Savaşı'nda Viet Cong, tünelleri savunma, barınma ve lojistik amaçlar için kullandı. Bu tüneller, Amerikan askerlerine karşı sürpriz saldırılar gerçekleştirmek için stratejik bir avantaj sağladı.
Tüneller ve mağaralar, savunma amaçlı olarak kullanılabiliyor. Örneklendirelim, Kore Savaşı'nda, Kuzey Kore güçleri yeraltı tünellerini savunma amaçları için kullandılar.
Askeri operasyonlarda tüneller ve mağaralar, çeşitli avantajlar ve dezavantajlar sunar. Tüneller ve mağaralar, düşman gözleminden gizlenmeyi sağlar. Bu, askeri birimlerin sürpriz bir şekilde ortaya çıkmasına ve düşmana karşı taktiksel üstünlük elde etmesine olanak tanır.
Doğal mağaralar veya insan yapımı tüneller, hava saldırılarına veya düşman ateşine karşı korunma sağlayabilir. Tüneller ve mağaralar, malzeme ve askeri teçhizatın saklanması ve taşınması için elverişli olabilir.
Stratejik planlamalar operasyonel gereksinimler, coğrafi faktörler ve düşman taktiklerine bağlı olarak değişebilir.
Askeri operasyonlarda mağaralar ve tüneller neden tercih edilir? Tünel ve mağara operasyonları nasıl planlanır? İçeride rehine varsa planlama değişir mi? Operasyon sırasında ele geçenlere ne yapılır? Hayvanlar bu tarz operasyonlarda kullanılır mı? Operasyonlara katılan askerler hangi ekipmanları kullanır?
Bu ve diğer tüm soruların cevabı GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda Özel Harp Uzmanı Emk. Yb. Mitat Ferhat Dur'un anlatısıyla sizinle buluşuyor.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.