Kazakistan ordusu hakkında her şey

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu “Modern Ordular” isimli özel serimizin bu bölümünde Kazakistan ordusunu anlattı. Ülkenin dış politikası ve 2022'deki ayaklanmalar konusunda İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi'den görüş aldı.

Güçlü Ordu – Güçlü Kazakistan mottosuyla şekillenen Kazakistan ordusu ülkenin geçmişinden izler taşıyor.

Ağırlıklı olarak Rusya ve Sovyetler Birliği üretimi askeri ekipmanlarla şekilleniyor.

Kazakistan hem KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) üyesi hem de NATO (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü)'ya ait “Barış için Ortaklık” programının üyesi.

Ülke herhangi bir teklif ve dayatma olmadan elindeki nükleer kapasiteyi kendi başına imha eden bir konumda. Peki bunun sebebi ne?

2014'te Türkiye ile Kazakistan arasında savunma alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Bu kapsamda TUSAŞ'ın ürettiği askeri havacılık alanındaki ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Ayrıca, TUSAŞ üretimi ANKA-S'lerin Kazakistan'a tedariki ve Kazakistan topraklarında ortak üretimi için anlaşma yapıldı.

2022'de göstericiler yükselen LPG fiyatlarına tepki olarak sokak gösterilerine başladı. Bunun üstüne Devlet Başkanı Tokayev KGAÖ askerlerini ülkesine davet etti ve eylemler bastırıldı.

Ancak, Eski Devlet Başkanı Nazarbayev'in ulusal liderlik görevine son verildi. Ek olarak, eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Masimov da vatana ihanet suçlamasıyla hapsedildi.

Ordusunun yapısı ne? Hangi askeri ekipmanları kullanıyorlar? Hangi kuvvet nasıl şekilleniyor? 2022'de neden ayaklanma çıktı? Kazakistan uluslararası ilişkilerde hangi konumda bulunuyor? Diğer ülkelerle ilişkileri nasıl? Neden nükleer kapasitesini kendi elleriyle yok etti?