Serinleyeyim derken zehirlenmeyin! Yaz mevsimin en sevilen meyvelerinden karpuz, kavurucu sıcaklarda ferahlatıcı etkisiyle bol bol tüketiliyor. Fakat her öğün tüketilebilen karpuzun gizli bir tehlikesi bulunuyor. Karpuz seçerken yalnızca kelek olmasına değil, zehirli olmamasına dikkat etmeniz gerekebilir.
Yüzde 90'ından fazlası sudan oluşan karpuz, şifa deposu olarak zararsız görünse de uzmanlar, karpuz zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.
Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.
Karpuz yedikten yaklaşık 2 saat sonra mide bulantısı ve krampları, kusma, baş dönmesi ve ateş basması gibi belirtilerle karşılaştıysanız karpuz zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz.
Peki zehirli karpuz nasıl anlaşılır?
Kabuğun iç kısmının sarı renkli olması, orta kısmında dev bir boşluk olması, suda bekletilen bir dilim karpuzun suyun rengini pembeye dönüştürmesi karpuzda nitrat seviyesinin yüksek olduğunu göstermektedir ve dolayısıyla o karpuzun tüketilmemesi gerekir.
+ GZT’de Özel İçerik Editörü. 'Özel İçerik' kategorisi için çalışmalar yapıyor. "Bilmeniz Gereken 5
Şey" programıyla gündeme dair içerikler oluşturuyor. Esma'ya mail adresinden ulaşabilirsiniz.