Kanun teklifi yasalaştı! Stokçuluğa ağır ceza

Kanun teklifi yasalaştı, fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 12 milyon liraya kadar ceza verilecek. 3 defa ceza alan işletmeler kapatılacak.

Ticaret sektörünün adil, şeffaf ve rekabet ortamını korumayı hedefleyen, Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Düzenleme ile fahiş fiyatta uygulanan ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçulukta ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. İdari para cezalarının bir yıl içerisindeki toplam tutarı ise işletmelere göre değişecek. Buna göre işletme küçük ölçekli ise 20 milyon, orta ölçekli ise 200 milyon, büyük ölçekli olması durumunda ise 1 milyar TL'den fazla idari para cezası verilmeyecek.

Ayrıca stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere 6 güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmeler için de ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle internet ortamındaki aldatıcı reklamlar da engellenecek. Tüketicinin aldatıcı reklamlardan korunmasını sağlamak için Rekabet Kurulu'na, erişime kısıtlama getirme yetkisi de verildi.