İhvan'ın Filistin'deki silahlı hareketi olarak kurulan Hamas ve onun silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı küresel kamuoyunun merak ettiği konuların başında geliyor. İslam ülkeleriyle mesafeli fakat iyi ilişkiler kuran Hamas, Batılı ülkeler tarafından ise 'terör örgütü' olarak tanımlanıyor. Oysa 2006'da gerçekleşen seçimlerde Filistin halkı tarafından iktidara taşınmıştı. Terörle ilişkilendirilmeyi kabul etmiyorlar ve İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son vermesi tek amaçları. Kassam, ismini Filistin'deki İngiliz sömürgeciliğine karşı silahlı mücadele verirken 1935'te hayatını kaybeden Suriye asıllı Filistin lideri Şeyh İzzeddin el-Kassam'dan alıyor. Hem silahlanma hem de askeri eğitim anlamında her geçen gün büyüyen bir stratejiye sahipler. Manga, takım, bölük ve tabur gibi bir ordu düzeni kurulmuş ve bunların tamamı askeri akademide gerçekleşiyor.
El-Kassam Tugayları, askeri çalışmalarına önce tabanca sonra tüfekle başladı. Yerel imkanlarla üretilen otomatik silahla bir eşik aşılmış oldu. 2001'de İsrail'in güneyindeki Yahudi yerleşim bölgesine fırlatılan ilk füze ile isimleri bütün dünya tarafından duyuldu. Kendi imkanlarıyla ürettikleri insansız hava araçları ile saldırı ve keşif yapabiliyorlar. Son saldırı ile önceki yıllara oranla Hamas'ın askeri yetenek, teknik-taktik ve silah envanterinde belirgin bir gelişme olduğu gözüktü. Kassam Tugayları'nın uzun yıllardır hazırlık yaptığı, gönüllülük esasına göre asker topladığını düşünürsek Filistin siyasetindeki önemli etkisinin uzun yıllar sürdürmesi bekleniyor. İsrail'in saldırıları nedeniyle Filistin halkının gözünde de liderlik konumunu perçinledi diyebiliriz.
+ GZT’de özel içerik editörü olarak çalışan Hikmet, açıklayıcı gazetecilik metoduyla küresel ölçekte yaşanan olaylara mercek tutuyor. Satranç, kitap ve amatör balıkçılık özel ilgi alanları arasında ilk üçte bulunuyor. İçerikleriyle ilgili konuşmak isterseniz hikmet.yalcinkaya@gzt.com adresinden ona ulaşmanız mümkün.