İstihbarat Uzmanı ders gibi anlattı: 7 Ekim'de neler yaşandı?

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ateş Hamas-İsrail Savaşı'nı istihbari açıdan değerlendirdi.

7 Ekim 2023'te başlayan Hamas-İsrail Savaşı devam ediyor. Hamas, 7 Ekim'e giden süreci İsrail'den saklamayı başardı. İsrail ordusuna ait detaylar için açık kaynak istihbaratı yöntemleri ve tam gizlilik prensibi uygulandı.

Hamas'ın talim ve eğitim sürecinde olduğu izlenimi verildi. İsrail karar vericilerine bu çalışmalar Hamas'ın rutin programı gibi gösterildi.

Açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre Hamas'ın 7 Ekim'den yaklaşık 18 ay önce planlamaya başladığı ortaya çıktı.

Teknolojik gelişmelere duyulan fazla güven, İsrail'in Hamas'ın hazırlıklarına önlem almamasına sebep oldu.

Ayrıca, Unit 8200'de görev yapan kadın subayların Hamas'ın 7 Ekim'e ait yaptığı dökümantasyonlara üst merciilerin gereken önemi vermemesi bu sürece İsrail'in hazırlıksız yakalanmasına sebep oldu.

Hamas'ın, İsrail'e ait kritik bilgileri elde etmeye çalışırken, özellikle İsrail ordusuna ait TikTok hesabı ve ordu üyelerinin sosyal medya paylaşımları ele alındığı ortaya çıktı.

Hamas-İsrail Savaşı'nın değerlendirmesi yapılırken açık kaynak istihbaratı (OSINT) ve insan istihbaratının (HUMINT) birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

7 Ekim öncesi Hamas bu süreci nasıl planladı ve İsrail istihbaratından saklamayı başardı? İsrail açısından bu zafiyete yol açan sebepler neler? Hamas'ın istihbarat birimi Modatz'ın saldırının planlanması ve uygulanmasındaki rolü nedir?

7 Ekim için en çok hangi İsrail istihbarat birimi sorumlu? Gazze ve İsrail'i ayıran duvarın tarihçesi, yapısı ve 7 Ekim saldırılarındaki rolü nedir?

Tüm sorular ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.