İstihbarat Uzmanı anlatıyor: Öcalan’ın yakalandığı operasyonun perde arkası

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve İstihbarat Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Ateş PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının Yunanistan'da ortaya çıkardığı etkiyi değerlendirdi.

Suriye'den sınır dışı edilen terörist başı Öcalan, PKK'nın sözde Yunanistan temsilcisi Rozalin kod adlı Ayfer Kaya ile Yunanistan'a gitti.

Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliğinde saklanan ve Lazaros Mavros adına düzenlenmiş bir Kıbrıs Rum kesimi pasaportu taşıyan terörist elebaşı Öcalan, Hollanda'dan gelmesi planlanan uçağa binmek üzereyken paketlenerek Türkiye'ye getirildi.

Sürecin Yunanistan ayağını eski EYP (Yunanistan Dış İstihbaratı) personeli Savvas Kalenderidis'in başında olduğu bir ekip yönetmeye çalıştı.

Ancak hem Atina hükümeti ile aralarındaki görüş ayrılığı hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatik ve siyasi baskılarına karşı koyamamaları sonucu süreç başarısızlıkla sonuçlandı.

Terörist başı Öcalan'ın üstünden GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) pasaportu bulundu. Buradaki isim dikkat çekiciydi; Lazaros Mavros. Bu isim bölgede gazeteci kimliği ile görev yapan ancak sonrasında EYP ile irtibatı ortaya çıkan bir kişiydi.

Lazaros Mavros kimdir? Theofilos Georgiades ile PKK terör örgütü arasında nasıl bir ilişki vardı? Terörist başı Öcalan neden Georgiades için taziye mesajı yayınladı? Yunanistan neden PKK terör örgütüne destek oldu? Yunanistan'ın terörist başını kaçırma süreci kronolojik olarak nasıl ilerledi?

Bu soruların cevapları ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.