İstihbarat Uzmanı anlatıyor: MOSSAD İsrail dışında nasıl hareket ediyor?

MOSSAD, İsrail'in dış istihbarat teşkilatıdır. Askerî istihbarat teşkilatı Aman ve iç güvenlik teşkilatı olan Şin Bet ile birlikte İsrail adına istihbarat faaliyetleri yürütüyor. Kurumun ana felsefesi, kuruluşundan bugüne değin yalnızca İsrail'i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı koruyup kollamak olarak belirtiliyor. Günümüzde İsrail'de yaşamayan ancak Yahudi olan ve/veya başka bir ülkeye vatandaşlık bağı mevcut olan kişiler gönüllü olarak Sayanim çatısı altında MOSSAD'a destek verebiliyor.

İstihbarat servisleri, değişen tehditler, teknolojik gelişmeler, politik ve ekonomik değişiklikler gibi faktörlere yanıt olarak sürekli olarak dönüşüm geçirir. Bu dönüşüm, yapılarını, yöntemlerini ve operasyonel önceliklerini güncellemelerini içerir.

İsrail istihbarat servisinin, kuracağı ağda yer alacak kişileri belirlemek için kişilere önce basit araştırma işleri verdiği, zaman içerisinde bu görevlere gasp ve suikast gibi eylemleri eklediği, bu eylemlerden sonra keşif yaptırdığı yürütülen kontrespiyonaj soruşturmalarında gün yüzüne çıkartıldı.

İstihbarat servisleri yabancı ülkelerde haber elemanı şebekesi kurarken şu dört unsuru kullanıyor; 1 - Para 2 - İdeoloji 3- Zorlama ve 4 - Ego

MOSSAD bir ülkede nasıl yapılanıyor? Haber elemanı tercih ederken nelere dikkat ediyor? İşaretleme nedir? Oltalama ne anlama geliyor? maske hayat hikayesi nedir? MOSSAD neden çift maskeleme yöntemi kullanıyor?

Bu ve bağlantılı soruların cevapları GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun hazırladığı içeriğim